UE propune Londrei opţiuni privind amânarea Brexitului. 12 aprilie, o dată majoră

Brexit
Brexit (Getty Images)

Marea Britanie va trebui să decidă dacă doreşte să accepte acordul, să ceară o amânare pe o periopadă mai lungă sau să iasă din bloc fără să încheie un acord. Una dintre opţiuni presupune ca Londra să participe la alegerile europene.

În cadrul discuţiilor ce au avut loc joi în Bruxelles, Consiliul European a propus Marii Britanii două opţiuni diferite privind amânarea Brexitului, potrivit Deutsche Welle.

Guvernul premierului Theresa May a urmărit prelungirea procesului de retragere din UE pentru a se permite un Brexit ordonat.

Propunerile Consiliului European sunt următoarele:

- opţiunea 1: în cazul în care Parlamentul britanic votează săptămâna viitoare în favoarea acordului de retragere al premierului May, atunci poate amâna Brexitul până în 22 mai pentru a ratifica textul;

- opţiunea 2: în cazul în care Parlamentul nu aprobă acordul de retragere, UE oferă o prelungire pentru o perioadă mai scurtă, până în 12 aprilie.

În cazul în care Parlamentul respinge acordul de retragere şi acceptă amânarea pe o perioadă mai scurtă, Londra poate apoi să decidă dacă va urmări o prelungire a procesului de retragere pe o perioadă mai mare şi va participa la alegerile pentru Parlamentul European sau dacă va ieşi din UE în 22 mai fără să se încheie un acord.

Termenul 12 aprilie

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a susţinut la o conferinţă de presă: “Guvernul britanic va avea de ales între a încheia sau nu un acord, o prelungire mai lungă sau revocarea Articolului 50. Ziua de 12 aprilie este o dată esenţială în ceea ce priveşte decizia Marii Britanii de a organiza sau nu alegeri parlamentare europene. Dacă nu s-a decis să organizeze alegeri până atunci, opţiunea unei amânări mai lungi [a Brexitului] va deveni automat imposibilă”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că celelalte 27 de state membre UE au susţinut propunerile legale adresate Marii Britanii în cazul backstop-ului nord-irlandez, cunoscut şi sub numele de Acordul de la Strasbourg.

Premierul Theresa May a precizat după întâlnire că a acceptat propunerea UE şi a apreciat confirmarea Acordului de la Strasbourg. “Acest lucru ar trebui să ofere Parlamentului [britanic] asigurări suplimentare că, în cazul improbabil al utilizării backstop-ului, acest lucru va fi temporar”. De asemenea, May a cerut parlamentarilor britanici să accepte acordul, afirmând că Marea Britanie nu ar trebui să participe la alegerile europene.