UE prea dependentă de tehnologie din afară. Vrea un Apple sau Huawei made in Europe

(Getty Images)

Uniunea Europeană se confruntă cu un risc major de a-şi pierde influenţa strategică şi dacă va continua să nu stimuleze dezvoltarea unor giganţi hi-tech precum Apple sau Huawei care să-i asigure „suveranitatea tehnologică”, potrivit unui document al unei agenţii din cadrul Comisiei Europene, consultat de Bloomberg.

Documentul este destinat viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărui mandat va începe în noiembrie.

Raportul arată că ţările din UE trebuie să se pună urgent de acord asupra modului în care s-ar putea forma un gigant asemănător cu Apple sau Huawei care să fie capabil să dezvolte sectoare hi-tech - de la chipuri până la inteligenţă artificială.

Reprezentanţii Comisiei Europene au refuzat să comenteze informaţiile. „Nu facem comentarii despre documente scurse în presă”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, sub anonimat, citat de Bloomberg.

SUA conduce eforturile globale de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale, având infrastructura, programele de cercetare şi - extrem de importantă - cantitatea enormă de informaţii necesară dezvoltării unui asemenea domeniu.

Pe locul doi se află China, datorită eforturilor depuse de departamentele sale de spionaj cibernetic - dar şi numărului mare al utilizatorilor de internet, care asigură o bază informaţională potrivită.

India, Europa şi Rusia au rămas în urma acestor acţiuni, iar în condiţiile dominaţiei companiilor americane de hi-tech este improbabil ca una dintre ele să devină relevantă pe piaţa AI într-un timp suficient de scurt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință