UE planifică măsuri de rezervă împotriva Israelului în cazul eşecului noului acord privind ajutorul umanitar

Uniunea Europeană pregăteşte o serie de măsuri de presiune împotriva Israelului, în eventualitatea în care noul acord privind livrarea de ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza nu va fi respectat, au declarat diplomaţi europeni pentru agenţia DPA.
Potrivit surselor, şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a transmis statelor membre un catalog de măsuri potenţiale menite să exercite presiuni asupra guvernului israelian. Printre acestea se numără suspendarea avantajelor comerciale, impunerea unui embargo asupra armelor şi excluderea Israelului din programul de cercetare „Orizont Europa”.
Alte opţiuni includ înăsprirea condiţiilor de intrare pentru cetăţenii israelieni şi sancţionarea politicienilor consideraţi responsabili pentru criza umanitară din Gaza. De asemenea, a fost menţionat şi acordul UE-Israel privind transportul aerian — care permite zboruri directe între cele două părţi — ca posibil instrument de presiune.
Încălcarea drepturilor omului, în centrul îngrijorărilor
Kallas a primit mandatul de a elabora acest set de măsuri în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai UE din luna iunie, în urma unei evaluări conform căreia acţiunile Israelului în Gaza încalcă principiile fundamentale ale drepturilor omului. Respectarea acestor principii este o condiţie esenţială a acordului de asociere UE-Israel, în vigoare din anul 2000.
Israelul a fost acuzat că a restricţionat drastic livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, justificând aceste măsuri prin riscul ca resursele să ajungă în mâinile grupării militante Hamas.
Acord de ultim moment privind intensificarea ajutorului
Joi, autorităţile israeliene au confirmat încheierea unui acord cu Uniunea Europeană pentru îmbunătăţirea livrării de ajutor umanitar către civilii din Fâşia Gaza. Conform informaţiilor furnizate de Comisia Europeană, noul acord prevede o creştere semnificativă a numărului de camioane cu alimente şi alte bunuri esenţiale, precum şi deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei. De asemenea, va fi reluată utilizarea rutelor de ajutor prin Iordania şi Egipt.
Acordul urmează să intre în vigoare în zilele următoare şi conţine garanţii pentru a preveni deturnarea ajutorului către Hamas.
Sancţiuni în aşteptare – dar aplicarea lor rămâne incertă
Nu este clar ce măsuri vor fi puse în aplicare dacă acordul va eşua. Unele dintre acestea necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre, iar ţări precum Germania se opun ferm sancţiunilor împotriva Israelului. Totuşi, anumite măsuri comerciale pot fi adoptate prin vot majoritar.
Conflictul actual a fost declanşat de atacul Hamas şi al altor grupări militante asupra Israelului, în octombrie 2023, atac în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, iar peste 250 au fost luate ostatice.
De la începutul ofensivei israeliene, autorităţile sanitare controlate de Hamas în Gaza susţin că peste 57.000 de palestinieni au fost ucişi, fără a se face o distincţie clară între civili şi combatanţi.