UE doreşte schimbări legislative pentru a evita disputele legate de gazoductul Nordstream 2

Principalul oficial pentru Energie din Uniunea Europeană a declarat că organismul legislativ al blocului va urmări să adopte anumite modificări pentru a evita unele controverse legate de noul gazoduct Nordstream 2, care este susţinut de ruşi.
(Captură Foto)

Comisarul UE pentru energie, Miguel Arias Canete, a declarat că modificările legislative ar putea fi implementate cel târziu până la sfârşitul anului următor.

După o întâlnire neoficială a Uniunii Europene ce a avut loc miercuri în Tallinn, Estonia, Canete a declarat reporterilor că biroul executiv al blocului european aşteaptă suportul statelor membre pentru a negocia cu Rusia gazoductul, cunoscut sub numele de Nordstream 2.

După finalizarea sa în 2019, gazoductul va porni din Rusia, va trece pe sub Marea Baltică şi va ajunge în Germania, evitând câteva ţări europene de tranzit. Acest proiect va ajuta Moscova să evite disputele privind taxele de tranzit şi alte probleme politice care au afectat reţeaua sa curentă de conducte.

Unii lideri europeni se tem că fără anumite modificări legislative, gazoductul va mări dependenţa continentului de gazul rusesc şi va oferi Moscovei un avantaj suplimentar în negocierile legate de diverse alte probleme politice.

Comisia Europeană se teme că Nordstream 2 ar putea opera într-un vid legislativ şi a cerut un mandat pentru a desfăşura negocieri în cazul unor probleme precum stabilirea de tarife pe baze nediscriminatorii sau separarea activităţii de distribuire şi transmitere, precum şi accesul altor ţări [la gazoduct].