Moscova neagă că deţine informaţii compromiţătoare despre Trump

Kremlinul a negat că deţine informaţii compromiţătoare despre preşedintele ales al SUA, susţinând că este vorba de o tentativă de subminare a îmbunătăţirii relaţiilor dintre Moscova şi Washington.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a negat miercuri acuzaţiile potrivit cărora Moscova a strâns informaţii compromiţătoare despre preşedintele ales al SUA, Donald Trump, susţinând că este vorba de “născociri totale şi aiureli fără sens”.

“Aceasta este o încercare evidentă de a afecta relaţiile noastre bilaterale”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, reporterilor în Moscova. “Kremlinul nu se implică în colectarea de informaţii compromiţătoare”.

Un oficial american a declarat marţi pentru Associated Press că oficiali ai sectorului american de spionaj l-au informat pe Trump despre un raport neconfirmat că Rusia deţine informaţii personale şi financiare compromiţătoare despre el. Oficialul a vorbit sub anonimat deoarece nu avea voie să discute public chestiunea.

După ce mass media a raportat despre aceste lucruri, Trump a scris pe Twitter: “STIRI FALSE – O VÂNATOARE POLITICĂ DE VRĂJITOARE!”

Peskov a respins raportul dar a comentat că acuzaţiile ar putea fi folosite pentru a-i descuraja pe politicienii americani să îşi dorească o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia.

“Ar trebui să tratăm situaţia cu umor, dar există de asemenea şi o parte tristă a ei. Există oameni care amplifică această isterie, care fac tot ce pot pentru a menţine această vânătoare de vrăjitoare”, a declarat Peskov.

În plus, Peskov a etichetat raportul ca făcând parte dintr-o serie de eforturi depuse pentru “a afecta relaţiile, a nu permite nimănui să se gândească dacă acest lucru este în interesul ambelor ţări, în interesul comunităţii globale şi să nu se gândească ce poate fi făcut pentru a trece de la o confruntare totală la o abordare mai constructivă”.