UE are în vedere un răspuns la planurile israeliene de construcţie

Epoch Times România
05.12.2012

Statele Uniunii Europene au făcut eforturi marţi pentru a conveni asupra unui răspuns comun la planurile Israelului de a-şi extinde aşezările din Cisiordania, subliniind diviziunile din cadrul blocului asupra modului de abordare a conflictului israeliano-palestinian, potrivit unui raport Reuters.

La o reuniune de la Bruxelles, ambasadorii responsabili pentru problemele de securitate au discutat despre posibilitatea ca toate cele 27 de state ale UE să scrie Tel Aviv-ului şi să-şi exprime nemulţumirea sau să îi cheme pe ambasadorii israelieni pentru consultări, aşa cum cinci state membre ale UE au făcut deja.

Diviziunile din Europa în legătură cu conflictul palestiniano-israelian au fost evidenţiate şi săptămâna trecută, când blocul celor 27 de guverne nu a reuşit să găsească o poziţie comună cu privire la votul din Adunarea Generală a Naţiunilor Unite privind recunoaşterea de facto a unui stat Palestina.

Paisprezece guverne europene au sprijinit oferta încununată de succes a palestinienilor pentru o actualizare a statutului lor în cadrul ONU, dar 12 s-au abţinut şi unul, Republica Cehă, a votat împotrivă.

UE s-a exprimat în mod repetat împotriva aşezărilor israeliene pe terenurile unde palestinienii doresc să îşi întemeieze statul, declarând că acestea împiedică eforturile de pace şi subminează şansele de a crea un stat Palestina.

Dar unele guverne se tem să preseze guvernul israelian prea tare şi să afecteze ambiţiile UE de a-şi construi prerogativele ca un mediator de putere în Orientul Mijlociu şi a-şi consolida vocea pe scena diplomatică.

UE este cel mai mare donator străin al palestinienilor, oferindu-le aproximativ 300 de milioane de euro pe an din bugetul UE. Guverne individuale adaugă o sumă similară în plus faţă de aceasta, fondurile fiind cheltuite pentru sprijin bugetar direct, refugiaţi şi consolidare instituţională palestiniană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor