Udrea: Noi funcţionăm pe conceptul de pile!

Conceptul de nepotism a evoluat în societate în aşa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să îşi mulţumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva şi este o practică de 30 de ani, susţine Udrea, care a recunoscut azi în faţa instanţei că îi cerea fostului soţ bani pentru PDL.
Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Audiată vineri, în calitate de martor, în dosarul lui Vasile Blaga, Elena Udrea a declarat că îi cerea bani fostului său soţ, Dorin Cocoş, pentru PDL căci, membrii de partid aveau datoria să contribuie la finanţare iar cei în funcţii să dea mai mult decât alţii, relatează Gândul.

„În funcţionarea PDL, ca şi în funcţionarea oricărui partid politic, în campanie electorală există nevoia de finanţare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanţare, fiecare cât poate, iar cei cu funcţii trebuie să contribuie mai mult decât ceilalţi. Eu aveam obligaţia să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului.

Cei care au posibilitatea să aducă finanţare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanţe pentru toate sumele primite. Dacă ştiai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunţa în şedinţă şi se încerca strângerea acelei sume.

De regulă, oamenii nu reuşeau să aducă toate sumele şi existau atenţionări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau: Nu aţi achitat cotizaţia!”, a declarat Udrea, în faţa instanţei.

Uneori, finanţarea era făcută prin intermediari, a mai precizat Udrea. Astfel, oameni de afaceri care nu voiau să iasă în faţă - dacă erau apropiaţi şi de alte partide - plăteau prin intermediul altor persoane.

"Presupun că intenţia acestora era aceea de a nu se cunoaşte interesul lor, în ipoteza în care nu se ştia cine anume va câştiga. Teoretic n-aveau motive, practic s-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanţat partidul care a pierdut", a mai spus aceasta la Tribunalul Bucureşti.

La ieşirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că, de mai bine de 30 de ani, conceptul de nepotism a evoluat în societate şi că noi funcţionăm pe conceputul de pile.

„Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în aşa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să îşi mulţumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva şi este o practică de 30 de ani.(...) Au fost numiţi sau angajaţi rude, prieteni în funcţii în instituţii publice.

Nu mă refer la funcţii de conducere, mă refer la funcţii de execuţie în instituţii publice. Avem cazuri de cumnaţi care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD şi nu de la PDL. Modalitatea asta nu aş constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr.

Eu, ca deputat, ca persoană publică, să ştiţi că nu primeam cereri să promovez legi sau să susţin cauze ale societăţii, eu primeam solicitări să angajez copiii, soţiile, neamurile în funcţii, să pun o pilă la primărie pentru o locuinţă la ANL, de la cetăţeni. (...)

Noi funcţionăm pe conceptul de pile: Puneţi-mi şi mie o pilă doamnă deputat să fac nu ştiu ce. Nimeni din familia mea, din apropiaţii mei nu apare în vreo funcţie de stat. Singura persoană pe care am susţinut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu", a afirmat Udrea.

Reamintim că Vasile Blaga, fost lider al PDL, este judecat pentru trafic de influenţă în legătură cu finanţarea ilegală a Partidului Democrat Liberal, între 2011 şi 2012. Potrivit procurorilor anticorupţie, Blaga ar fi primit 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Mai amintim că şi Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş, dar şi Elena Udrea au fost implicaţi în dosarul Microsoft (caz în care s-a vorbit despre şpăgi imense), Ştefan şi Cocoş ajungând chiar după gratii pentru o vreme. Ambii au fost eliberaţi condiţionat cu mult înainte de a-şi fi ispăşit pedepsele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne