Dosarul Microsoft. NIRO iese mai devreme din închisoare. A participat la activităţi cultural-educative

Judecătorii au decis să îl elibereze pe Niro, condamnat într-un dosar cu prejudiciu de zeci de milioane de euro, motivând că acesta a fost disciplinat, a participat la activităţi cultural-educative şi a lucrat nouă ore pe zi.
.
. (Photos.com)

Condamnat în dosarul Microsoft la doi ani şi patru luni, controversatul afacerist Dumitru Nicolae - zis NIRO - , va ieşi din închisoare, după ce Tribunalul Ilfov a respins vineri contestaţia procurorilor DNA privind eliberarea condiţionată a acestuia. Decizia e definitivă, relatează Agerpres.

Pe 2 august, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea de eliberare condiţionată depusă de Nicolae Dumitru, arătând în motivare că Niro” a avut un comportament disciplinat în închisoare, a participat la activităţi cultural-educative, a lucrat nouă ore pe zi în afara Penitenciarului Jilava într-o secţie de producere aluminiu, fiind, de altfel, recompensat de mai multe ori.

„Instanţa reţine că, în perioada executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzător, nefiind sancţionat disciplinar şi fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de ieşire din penitenciar. Totodată, condamnatul a fost folosit la muncă şi a câştigat astfel 36 de zile. În prezent, execută pedeapsa în regim deschis. Petentul a participat la activităţi cultural-educative şi se află la prima analiza a comisiei de propuneri pentru liberarea condiţionată, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În consecinţă, având în vedere şi concluziile procesului verbal întocmit de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanţa apreciază că petentul a dat dovezi temeinice de îndreptare. Ţinând seama de eforturile depuse de condamnat în perioada de detenţie în scopul reeducării sale, de faptul că nu are antecedente penale, având în vedere că nu a fost identificat niciun element în defavoarea sa, care să rezulte din evaluarea socială şi psihologică a acestuia, instanţa consideră că petentul îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru a fi eliberat condiţionat. În prezent, există toate garanţiile că acesta a înţeles scopul şi funcţiile pedepsei şi că se va reintegra în societate”, scriau judecătorii.

Decizia nu a fost definitivă, fiind contestă de procurorii DNA la Tribunalul Ilfov.

Reamintim că pe e 3 octombrie 2016, Înalta Curte l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Nicolae Dumitru la 2 ani şi 4 luni închisoare în dosarul "Microsoft". În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul ministru Gabriel Sandu, la 3 ani de închisoare, fostul primar Gheorghe Ştefan, la 6 ani, şi fostul soţ al Elenei Udrea, omul de afaceri Dorin Cocoş la 2 ani şi 4 luni.

Totodată, instanţa a decis confiscarea a 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 2 milioane euro şi un milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan şi 2,1 milioane euro de la fostul ministru Gabriel Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne