UDMR nu a fost acceptată la guvernare. Cum au reacţionat maghiarii

Şedinţă săptămânală de Guvern la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
17.12.2012

Maghiarii din UDMR vor face parte din opoziţie, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că USL a decis să nu-i primească la guvernare.

"Nu se pune problema unei participări politice. Va fi reprezentată în structurile administrative în care drepturile minorităţilor trebuie garantate. Am discutat cu cei de la UDMR. Decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Eu îmi menţin decizia, ca premier şi lider politic şi USL îşi reafirmă această decizie - să păstreze un dialog cu UDMR care e singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare, în toate schimbările referitoare la Constituţie, sistemul electoral, drepturile minorităţilor şi descentralizare şi dezvoltare regională", a declarat Ponta.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că maghiarii vor rămâne în opoziţie pentru că nu s-a putut trece peste opoziţia PNL faţă de intrarea la guvernare alături de Uniune. Având în vedere decizia luată la nivelul USL, UDMR nu va vota guvernul Ponta, ci va face o "opoziţie constructivă, în funcţie de proiectele majorităţii".

Kelemen a mai atras atenţia asupra faptului că este pentru prima dată când ceea ce s-a stabilit a fost întors în discuţii după câteva zile.

"Se formează un guvern format doar din USL, UDMR nu va face parte din Guvern. Vom intra în opoziţie constructivă şi sigur că pe parcursul lunilor şi anilor vom discuta, vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţie, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare. (...) Nu am putut să trecem peste decizia luată de PNL", a declarat preşedintele UDMR.

Reprezentarea UDMR la nivelul structurilor descentralizate, promisă de Victor Ponta, se aplică şi în prezent chiar dacă Uniunea se află în opoziţie, a precizat Kelemen.

Respingere nemotivată

Kelemen Hunor a precizat că nu i-au fost prezentate motive plauzibile pentru care UDMR să nu facă parte din viitorul Guvern.

"Din punctul meu de vedere, nu. Din punctul meu de vedere singurul argument raţional era şi este că dacă am început o construcţie împreună acum 20 de ani pe care am făcut-o cu un efort uriaş din toate părţile, atunci trebuia să continuăm să mergem pe acest drum, fiindcă până la urmă echilibrul în societatea românească, reprezentarea în toate structurile a unei comunităţi de 1, 4 milioane de oameni este un lucru important pentru România", a mai precizat preşedintele UDMR.

După câştigarea alegerilor, USL nu a avut o atitudine tranşantă legată de cooptarea la guvernare a UDMR. Premierul Ponta i-a invitat la negocieri pentru o majoritate constituţională pe reprezentanţii maghiarilor imediat după aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, spre surprinderea altor lideri ai Uniunii, cum a fost Crin Antonescu, care a afirmat că nu s-a decis nimic la nivelul USL legat de colaborarea cu maghiarii.

Şi alţi membri importanţi ai PNL s-au manifestat împotriva aducerii UDMR la guvernare, ceea ce a influenţat decisiv decizia luată luni de a nu oferi niciun portofoliu în actualul Guvern maghiarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor