"UDMR a greşit părăsind guvernarea" - Gyorgy Frunda

Gyorgy Frunda
Gyorgy Frunda (Epoch Times România)

UDMR a greşit părăsind guvernarea, a declarat la RFI Gyorgy Frunda, membru UDMR şi consilier onorific al premierului Victor Ponta. În viziunea consilierului premierului, prin ieşirea de la guvernare, UDMR-ul a renunţat la mijloacele care i-ar fi permis să ajute comunitatea maghiară.

"În conjunctura actuală, ieşind de la guvernare, după părerea mea, UDMR-ul a luat o decizie greşită, pentru că a renunţat la instrumentul cel mai eficace, cel mai puternic de a-şi găsi aliaţi printre partidele româneşti cu care să-şi promoveze proiectele de lege în Parlamentul României şi a renunţat la mijloacele administrative pe care le ai dacă eşti la guvernare, pentru a ajuta comunitatea maghiară din România", a declarat Frunda, citat de RFI.

Gyorgy Frunda a mai opinat că "liderii UDMR vor încerca să reconstruiască UDMR-ul, aflat în cădere, lucru dovedit de numărul mic de persoane care au votat cu preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor în primul tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni.

"Nu uitaţi, UDMR-ul a scăzut în ultimii ani constant că număr de voturi, Kelemen Hunor a luat cel mai mic număr de voturi al candidaţilor UDMR, care au candidat vreodată la Preşedinţia României, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul European, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul României. Deci UDMR-ul trebuie să găsească mijloacele de a se apropia de comunitatea maghiară de care s-a depărtat foarte mult în ultimii doi-trei ani" a afirmat Frunda.

Reamintim că liderii UDMR-ul au decis oficial să iasă de la guvernare pe 13 decembrie 2014, după eşecul în alegeri al premierului Ponta, motivând tocmai dorinţa de a se (re)apropia de comunitatea maghiară. Decizia de a renunţa să stea la masa puteri a venit, potrivit lui Kelemen Hunor, ca urmare a faptului că Uniunea a înţeles mesajul transmis de electoratul maghiar, care a votat masiv pentru Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, în condiţiile în care UDMR-ul îşi exprimase susţinerea pentru premier.

"Am considerat că ar fi bine să luăm această decizie luând în considerare sondajele de opinie. În turul al doilea datele arată că mai mulţi maghiari au participat, în ciuda faptului că niciun candidat român nu a avut niciun mesaj pentru etnicii maghiari. (...) Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. S-a mişcat o masă de votanţi pe care niciun candidat maghiar nu i-a putut mişca, nu mai au încredere în noi, nu mai suntem credibili pentru ei. Ar trebui să înţelegem şi să fim cei care ne schimbăm", a arătat Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne