Ucraina joacă ruleta rusească (presa din R.Moldova)

Epoch Times România
14.11.2013

'Ucraina joacă ruleta rusească. Moldova, victimă colaterală', titrează Adevărul, care analizează şansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Potrivit cotidianului, şansele sunt de 50 la 50, iar un eventual eşec al Kievului va face mult mai dificil parcursul european al Republicii Moldova. 'În cazul unui astfel de scenariu la Vilnius, presiunile Federaţiei Ruse asupra ţării noastre s-ar putea intensifica', susţin experţii.

Pe de altă parte, observatorii politici citaţi de portalul de analiză Politicon susţin că Ucraina ar putea semna Acordul de Asociere până a o elibera pe Iulia Timoşenko. Neîndeplinirea acestei condiţii de către Ucraina nu va împiedica semnarea Acordului de Asociere cu UE, susţine expertul Nicolae Negru.

'Se aud voci din interiorul UE care spun că această condiţie neîndeplinită nu ar trebui să împiedice UE să semneze Acordul de Asociere. Premierul Poloniei a făcut o asemenea declaraţie. Sunt şi alte state care sprijină acest punct de vedere. În opinia mea, cel mai probabil se va ajunge la un compromis şi Summitul de la Vilnius se va încheia cu semnarea Acordului de Asociere dintre Ucraina şi UE', consideră Nicolae Negru.

O opinie similară a exprimat şi Petru Bogatu. 'Eu cred că Ianukovici joacă acum foarte riscant. Această amânare nu înseamnă că Ucraina nu va semna. Opinia mea este că Ianukovici pe asta mizează, pentru că jocurile sunt destul de delicate, cu miză mare în jurul Ucrainei, şi el îşi dă seama că şi Europa are nevoie de Kiev şi s-ar putea să facă nişte concesii. De exemplu, să amâne eliberarea Iuliei Timosenko pentru mai târziu, aşa cum a acceptat amânarea unor reforme foarte importante în Ucraina care urmau să democratizeze substanţial această ţară', susţine Petru Bogatu.

Ziarul de Gardă publică un reportaj despre calvarul mamelor minore. Peste 1.000 de copii născuţi de către mame minore sunt înregistraţi anual în R.Moldova, 70 dintre aceştia având mame cu vârsta de până la 15 ani. În acelaşi timp, alte peste 1.000 de tinere sub 19 ani avortează. Ziarul de Gardă subliniază şi o altă mare problemă - marginalizarea acestor tinere, care au avut deja de suferit, fie din imprudenţă, necunoaştere, disperare, fie din lipsa de responsabilitate a celor din jur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor