Ucraina confiscă un petrolier rusesc aparent implicat în incidentul din Strâmtoarea Kerci în 2018

Strâmtoarea Kerci
Strâmtoarea Kerci (Serghei Malgavko/Getty Images)

Ucraina a capturat un petrolier rusesc în Marea Neagră, susţinând că acesta a fost folosit pentru blocarea trecerii unor nave ucrainene prin Strâmtoarea Kerci, a declarat joi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Deutsche Welle.

SBU a susţinut că a oprit nava rusească Neima la intrarea acesteia în portul Izmail, localizat în regiunea sud-vestică ucraineană Odessa.

Ministerul rus de Externe a avertizat Ucraina împotriva luării de ostatici.

“Dacă vor fi luaţi ostatici cetăţeni ruşi, acest lucru va fi interpretat ca cea mai grosolană încălcare a dreptului internaţional şi consecinţele nu vor întârzia să apară”, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului rus.

Joi, celor 10 membri ai echipajului petrolierului rusescli s-a permis să debarce şi să plece din Ucraina, deoarece aceştia nu au fost implicaţi în incidentul din noiembrie 2018, a declarat Tatiana Moskalkova, delegatul rus pentru drepturile omului.

SBU a precizat că petrolierul rusesc a fost folosit pentru a bloca trei nave de luptă ucrainene în Strâmtoarea Kerci în timpul unei confruntări maritime în noiembrie.

Numele navei ruseşti a fost schimbat ulterior în Nika Spirit, SBU afirmând că acest lucru a avut scopul de a ascunde implicarea navei în acţiunile ilegale.

În timpul incidentului din noiembrie 2018, nave ale Marinei ruseşti au deschis focul asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci, un canal maritim care leagă Marea Neagră şi Marea Azov. Conflictul a declanşat o criză politică între cele două ţări, pe fondul unor relaţii deja deteriorate.

Rusia a susţinut că cele trei nave ucrainene, care au pornit din portul Odessa din Marea Neagră şi se îndreptau spre portul Mariupol din Marea Azov, ar fi pătruns ilegal în apele teritoriale ruseşti. Moscova a confiscat navele ucrainene şi pe cei 24 de ucraineni aflaţi la bordul lor.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au tensionat de când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce ruşii au decis să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei în lupta cu forţele guvernamentale ucrainene începând cu aprilie 2014. De asemenea, tensiunile au crescut şi mai mult după ce Rusia a construit un pod care conectează regiunea Krasnodar de portul crimeean Kerci.