Ucraina avertizează că Rusia îşi mobilizează noi trupe la graniţă


Militanţi separatişti pro-ruşi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei, 26 mai 2014.
Militanţi separatişti pro-ruşi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei, 26 mai 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.01.2015

Kievul şi-a reînnoit acuzaţiile privind o consolidare militară rusă la graniţa sa şi a aprobat noi mobilizări de trupe în contextul în care un val nou de violenţe ameninţă cu relansarea unui conflict total în estul ucrainean zguduit de război.

O zi de doliu naţional a fost organizată pentru cei 13 oameni ucişi marţi, când o rachetă a explodat în apropierea unui autobuz cu navetişti care călătorea către oraşul ucrainean Doneţk, cea mai mare pierdere de vieţi civile de la semnarea armistiţiului din 5 septembrie 2014, care a oprit doar parţial violenţele.

O intensificare a luptelor a zguduit estul Ucrainei în ultimele zile, în timp ce summitul pentru pace între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi liderii Rusiei, Germaniei şi Franţei a fost amânat.

Focuri de artilerie grea şi proiectile au zguduit zona din jurul aeroportului din bastionul rebel Doneţk iar rebelii pro-ruşi au susţinut joi că au ocupat aeroportul. Unele rapoarte media susţin că rebelii au ridicat steagul lor pe clădirea aeroportului.

Cu toate acestea, guvernul de la Kiev susţine că trupele sale încă îşi menţin poziţia şi că aeroportul este securizat.

Aleksandr Turcinov, secretar al Consiliului Naţional pentru Securitatea Ucrainei, a prezentat un scenariu cumplit în faţa Parlamentului ţării, spunând că o reluare a atacurilor majore de către rebeli ar duce la un război continental la scară mare – dacă trupele ruseşti vor fi de asemenea implicate mai direct.

Dar el vorbit, de asemenea, şi despre o altă posibilitate – una descrisă şi de un număr de analişti politici şi militari – în care Rusia va continua să împiedice estul Ucrainei să se stabilizeze, forţând fosta republică sovietică să îşi epuizeze resursele economice şi de apărare.

O astfel de strategie, conform analiştilor, ar avea drept scop împiedicarea Ucrainei să se integreze mai mult în Occident. De altfel, Ucraina suferă deja din punct de vedere economic şi a cerut miliarde de dolari de la creditorii mondiali.

Rusia neagă cu tărie faptul că a trimis soldaţi sau arme în zona de război, în ciuda afirmaţiilor martorilor care susţin exact contrariul.

Joi, Turcinov a declarat că aproximativ 8.500 de soldaţi ruşi ofereau suport celor aproximativ 30.000 de rebeli din estul Ucrainei. De asemenea, el a estimat că aproximativ 52.000 de soldaţi ruşi au fost staţionaţi lângă graniţa cu Ucraina împreună cu tancuri, blindate, sisteme de artilerie şi elicoptere de luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor