Ucraina: Actorul Zelenski îl devansează pe Poroşenko în turul I al alegerilor prezidenţiale

Comediantul ucrainean Vladimir Zelenski
Comediantul ucrainean Vladimir Zelenski (Getty Images)

Primul tur al alegerilor din Ucraina care vor decide următorul preşedinte al ţării a luat sfârşit. Conform primelor exit poll-uri publicate duminică seară, actorul de comedie Vladimir Zelenski a câştigat prima rundă a prezidenţialelor cu 30,4% dintre voturi, potrivit Euronews.

Actualul preşedinte Petro Poroşenko s-a clasat pe locul doi cu 17,8%, iar pe locul trei se află fostul premier Iulia Timoşenko, cu aproximativ 14,2%, conform aceloraşi exit poll-uri

Dacă niciun candidat nu obţine peste jumătate dintre voturi, atunci preşedintele va fi decis în runda finală din 21 aprilie.

În cadrul alegerilor de duminică s-au înscris 39 de candidaţi, iar câştigătorul va moşteni un conflict existent între soldaţii ucraineni şi separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei. Totodată, economia Ucrainei este precară, iar următorul preşedinte va decide dacă ţara va implementa reformele cerute pentru a rămâne într-un program de salvare financiară al Fondului Monetar Internaţional.

Niciunul dintre candidaţii înscrişi nu doreşte ca Ucraina să ajungă din nou sub influenţa Rusiei.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a avut susţinere de la alegătorij care s-au săturat de corupţie, situându-se pe primul loc în mod constant în sondajele de opinie. Cu toate acestea, oficialii occidentali şi investitorii străini sunt îngrijoraţi de faptul că acesta nu are experienţă politică.

Poroşenko a făcut demersuri pentru a integra Ucraina în Uniunea Europeană şi în NATO şi a consolidat armata. De asemenea, el a scos Biserica Ortodoxă Ucrainana de sub controlul rusesc.

Alegerile au fost marcate de acuzaţii de fraudă şi cumpărare de voturi, lucru care va face ca unii dintre candidaţi să conteste rezultatele.

Ultranaţionaliştii acţionează ca observatori electorali şi acest lucru a generat temeri cu privire la perspectiva unor violenţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe