Turcia va produce noul sistem de rachete S-500 împreună cu Rusia

Liderul rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se salută înaintea discuţiilor de la Moscova, 23 ianuarie 2019
Liderul rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se salută înaintea discuţiilor de la Moscova, 23 ianuarie 2019 (Getty Images)

Rusia şi Turcia vor produce în comun sistemul de apărare antirachetă de ultimă generaţie S-500, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Deutsche Welle.

SUA a ameninţat că impune sancţiuni împotriva oricărei ţări care cumpără sisteme de apărare ruseşti. Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au tensionat după ce Turcia a decis să nu renunţe la achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă rusesc S-400.

“Nu există nicio îndoială (că Turcia) nu va face un pas înapoi în achiziţionarea sistemului S-400. Este o afacere încheiată”, a susţinut Erdogan. “Se va produce în comun sistemul S-500 după [achiziţionarea sistemului] S-400”.

La începutul acestui an, oficiali americani au insistat ca Turcia să renunţe să cumpere sistemul rusesc, afirmând că acesta nu va fi compatibil cu arsenalul curent de echipamente militare americane.

De asemenea, Washingtonul şi-a manifestat temerile că sistemul S-400 va compromite avioanele sale de vânătoare F-35, precizând că acordul Ankarei cu Moscova este “foarte problematic”.

Luna trecută, SUA a suspendat livrarea echipamentelor vizând avionul F-35 din cauza refuzului Turciei de a renunţa la contracul privind S-400.

Erdogan a declarat sâmbătă că “mai devreme sau mai târziu, vom primi avioanele F-35. Nu există o opţiune ca SUA să nu le livreze”.