Turcia desfăşoară cel mai mare exerciţiu maritim în estul Mediteranei

Nave de luptă turceşti
Nave de luptă turceşti (Getty Images)

Turcia a lansat luni cel mai mare exerciţiu militar în Mările Mediterană şi Egee. Deşi este un exerciţiu anual programat în prealabil, prezenţa maritimă turcească are loc pe fondul presiunilor Ciprului asupra UE pentru abordarea problemei forării ilegale de gaz şi petrol desfăşurate de Turcia în interiorul zonei economice exclusive cipriote, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Televiziunea de stat turcă TRT World a declarat că exerciţiul militar Sea Wolf 2019 include un total de 131 de nave de luptă, 57 de avioane de luptă şi 33 de elicoptere, fiind cea mai mare desfăşurare de forţe din istoria acestui exerciţiu.

Manevrele vor fi extinse până în Marea Neagră şi se vor încheia în 25 mai. De asemenea, exerciţiul va implica şi submarine, fregate, artilerie maritimă, drone înarmate şi unităţi de cercetare şi salvare şi vor fi derulate scenarii similare situaţiilor de criză şi tensiuni şi chiar război, potrivit unor surse turceşti.

Occidentul a susţinut ideea ca guvernul cipriot grec şi Turcia – aceasta din urmă ocupând nordul Ciprului – să aibă revendicări comune de jurisdicţie pentru explorarea petrolului şi gazului din estul Mediteranei bogat în gaze naturale.

Turcia revendică o zonă maritimă care se întinde la 321 km de coasta sa, acoperind şi o parte din Mediterană ce taie chiar şi din zona economică exclusivă a Greciei. În trecut, Turcia a cerut ca Ciprul să recunoască Republica separatistă turcă a Ciprului de Nord (începând cu 1974) şi să îi permită să împartă veniturile obţinute din explorarea gazului cipriot.

Săptămâna trecută, liderul cipriot Nicos Anastasiades a criticat Turcia pentru “amplificarea fără precedent a acţiunilor ilegale” care constituie o “a doua invazie” în estul Mediteranei.

De asemenea, în ultimele luni Ankara a trimis nave de luptă pentru a susţine vasele implicate în explorarea şi exploatarea gazului în apropierea apelor cipriote, cu scopul de a evita competiţia străină în explorarea petrolului şi a gazului, potrivit unor oficiali ciprioţi. De asemenea, Turcia urmăreşte să interzică trecerea liberă a navelor şi avioanelor cipriote în apele teritoriale cipriote recunoscute de UE.

Ankara plănuieşte să înceapă forările în apropierea Ciprului, în cadrul unui proiect la care Turcia susţine că are dreptul.

Abordând această temă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat: “Drepturile legitime ale Turciei şi turcilor nord-ciprioţi asupra resurselor energetice din estul Mediteranei nu fac obiectul discuţiilor. Ţara noastră este determinată să îşi apere drepturile şi pe cele ale turcilor ciprioţi. Ne aşteptăm ca NATO să respecte drepturile Turciei în acest proces şi să susţină prevenirea tensiunilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe