Turcia desfăşoară nave de luptă, blindate în Libia, Franţa acuză

Rebel libian
Rebel libian (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Armata Naţională Libiană (LNA, cu baza în oraşul Benghazi), care luptă împotriva guvernului oficial al Libiei, a anunţat că Turcia a desfăşurat două nave de război turceşti, baterii de rachete şi sisteme de apărare aeriană în capitala Tripoli, pentru a sprijini ofensiva trupelor generalului Kalifa Haftar care asediază oraşul.

Pe lângă această acuzaţie, LNA a declarat că Turcia a trimis cel puţin 3.000 de militanţi sirieni în Libia de la sfârşitul lunii decembrie.

"Numărul mercenarilor sirieni transportaţi de Turcia în Libia a depăşit trei mii", a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale libiene, generalul major Ahmed al-Mesmari, într-o conferinţă de presă joi seară, menţionând că "Ankara a transportat terorişti periculoşi din Siria în Libia”.

După săptămâni de când guvernul turc a anunţat planurile de a trimite forţe în Libia pentru a sprijini guvernul recunoscut internaţional al ţării respective, acum există indicii că aceste operaţiuni sunt în curs de desfăşurare. Două fregate din clasa Gabia a marinei turce au apărut în largul coastei oraşului Tripoli, capitala oficială libiană, iar acum apar rapoarte că trupe turceşti şi blindate grele ajung în acest oraş.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia că a încălcat promisiunile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei de la Berlin, organizată pe 19 ianuarie, de a rezolva criza libiană, menţionând că Franţa a monitorizat zilele trecute navele care transportau mercenari sirieni în Libia.

Macron a mai spus: „În ultimele zile, am detectat nave turceşti care transportau mercenari sirieni şi care au ajuns în Libia.”

La rândul său, Ministerul turc de Externe a criticat declaraţiile lui Macron, spunând că „Franţa este responsabilă pentru problemele pe care le-a întâmpinat Libia de la începerea crizei în 2011”.