Turcia ar putea castra chimic persoanele care abuzează sexual copii

(Getty Images)

Ministrul turc al Justiţiei a declarat că autorităţile doresc “să reducă sau să elimine” dorinţele sexuale ale persoanele condamnate pentru abuzarea copiilor. Ideea a fost criticată imediat de grupuri pentru drepturile omului ca fiind draconică.

Guvernul turc a anunţat marţi că un nou proiect de lege va fi prezentat Parlamentului, care va permite judecătorilor să ordone castrarea chimică a persoanelor care abuzează copii.

Ministrul Justiţiei, Abdulhamit Gül, a precizat că măsura este luată în considerare “pentru a reduce sau elimina” dorinţele sexuale ale persoanelor condamnate pentru abuzarea sexuală a minorilor, susţine agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu. Ministrul a mai afirmat că noul proiect de lege va fi prezentat parlamentarilor în următoarele câteva zile.

Sistemul juridic al Turciei s-a confruntat cu o creştere de peste 4 ori a cazurilor de abuzuri sexuale comise împotriva copiilor în 2016, comparativ cu un deceniu în urmă, potrivit datelor Ministerului Justiţiei citate de grupurile pentru drepturile omului.

Instanţele au dat decizii în 21.189 de cazuri în 2016, comparativ cu 3.778 în 2006, adică o creştere de peste 60% a numărului peersoanelor condamnate.

Castrarea chimică, care implică folosirea medicamentelor anafrodisiace pentru a reduce dorinţele sexuale şi activitatea sexuală, nu împiedică pe termen nelimitat o persoană să experimenteze nevoi sexuale. Medicamentele sunt administrate pe cale bucală sau prin injectare, lunar sau odată la două sau trei luni.

Măsura a fost imediat criticată de Organizaţia Adunării Femeilor ca fiind “împotriva drepturilor omului” şi “o pedeapsă care este abrogată de legislaţia modernă”.

Eforturi anterioare blocate

Cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei a respins un proiect anterior, în 2016, privind castrarea chimică a persoanelor condamnate pentru crime sexuale. Instanţa a avertizat că definiţia şi limitele pedepsei au fost “vagi”.

Însă furia publică generată de un caz recent de abuz comis împotriva copiilor a redeschis dezbaterea privind aplicarea castrării chimice în anumite cazuri.

La începutul acestei luni, un bărbat de 20 de ani a fost arestat pentru violarea unei fetiţe de 3 ani la o nuntă în provincia sudică turcă Adana.

Procurorii au cerut ca acesta să fie condamnat la 66 de ani de închisoare, potrivit Anadolu.

Anunţul ministrului Justiţiei a fost făcut la o zi după ce guvernul din Ankara a decis să creeze un comitet care să administreze cazurile de abuz sexual asupra copiilor.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis marţi că va aplica “cea mai severă pedeapsă” pedofililor găsiţi vinovaţi de abuzuri sexuale. Într-un discurs adresat în Parlament membrilor partidului său, el a descris abuzarea copiilor ca o “dinamită care va împinge societatea în pragul prăbuşirii”.

Alte câteva ţări, printre care Rusia, Indonezia, Australia, Coreea de Sud şi SUA, folosesc castrarea chimică pentru pedepsirea crimelor sexuale, inclusiv pedofilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe