Erdogan creează miliţii civile pentru a vâna oponenţi

Opoziţia din Turcia este alarmată că, printr-un nou act legislativ, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pune fundaţia pentru crearea de organizaţii înarmate de tip fascist.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost acuzat că “pavează calea spre fascism” din cauza temerilor că acesta ar crea miliţii civile pentru a vâna persoane implicate sau suspectate de implicare în lovitura de stat eşuată din Turcia, din 2016. De asemenea, există temeri că aceste grupuri pro-guvernamentale ar putea lua măsuri violente împotriva opozanţilor.

O nouă lege prevede că toţi civilii care au participat la suprimarea puciului eşuat din 2016 nu vor fi urmăriţi penal.

Iar criticii susţin că legea este în mod deliberat vagă pentru ca orice violenţe viitoare ale susţinătorilor guvernului să fie imune în faţa justiţiei.

Bulent Tezcan, purtător de cuvânt al principalului partid de opoziţie, CHP, a afirmat: “Adoptarea decretului este echivalentă cu formarea unei organizaţii înarmate cu aprobarea guvernului.

“Un astfel de decret ar putea fi adoptat doar în ţările cu regim militar, fascist, în dictaturile care ameninţă societatea cu miliţii civile. Acest decret creează fundaţia pentru astfel de grupuri. Plantează o bombă în inima societăţii”.

Fostul ministru de Interne Meral Aksener, acum lider al opoziţiei de stânga, a precizat: “Decretul ar putea pava calea pentru un război civil în Turcia”.

Aksener a mai declarat că există tabere de pregătire pentru miliţii pro-guvernamentale în cel puţin două oraşe ale ţării, însă guvernul a negat acuzaţiile.

Unul dintre cele mai controversate grupuri pe care unii îl acuză că ar fi o astfel de miliţie este HOH (Forţele Speciale ale Poporului).

Grupul a fost creat după tentativa de lovitură de stat şi este înregistrat oficial ca asociaţie umanitară.

Liderul său, Fatih Kaya, a activat în forţele speciale ale jandarmeriei turceşti timp de 10 ani.

Au fost publicate imagini în care Kaya se întâlneşte cu Erdogan şi, de asemenea, unele imagini în care Kaya apare în uniformă de luptă în nordul Siriei, lucru care a făcut ca grupurile de opoziţie din Turcia să se întrebe care este obiectivul HOH.

Kaya a negat că HOH este o bază pentru o miliţie pro-guvernamentală şi a susţinut că personal nu deţine niciun fel de arme.

Dar într-un interviu cu BBC, el a declarat că susţine măsura guvernamentală de a-i proteja pe cei care au ridicat armele pentru a apăra Guvernul.

“Dacă cineva deschide focul asupra ta, nu poţi arunca cu trandafiri înapoi. S-ar putea să comiţi o crimă, fără să vrei, în acele momente”, a menţionat el.