Tulcea: Povestea vedetei Delfinariului din Constanţa, Mark

(HRVOJE POLAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2009

Delfinul vedetă al Delfinariului din Constanţa, Mark, botezat aşa de tulceanul care l-a prins în 1986, Gabi Marius Frandeş, a fost antrenat iniţial să lipească mine magnetice de nave.

În 1986, Gabi Marius Frandeş şi-a efectuat stagiul de militar ca scafandru la unitatea Marinei Militare 02145 din Constanţa, aflându-se în subordinea colonelului doctor Tichescu cel care, potrivit sursei, a înfiinţat Delfinariul din Constanţa.

"Pe Mark l-am prins chiar de ziua mea, pe 14 septembrie, şi l-am botezat după mine, prietenii fiind cei care îmi spuneau şi Mark. Asta este una din amintirile frumoase cu el. De la început, Mark s-a remarcat ca un delfin de talie mare şi a fost unul dintre cei mai mari pe care noi i-am prins. A fost foarte uşor de lucrat cu el şi asta ne-a transformat munca în pasiune", îşi aminteşte Gabi Marius Frandeş.

Delfinul a fost prins cu o şalupă de remorcare şi salvare de la unitatea Marinei Militare 02145, cu ajutorul unor unelte asemănătoare cu cele de prins fluturi, dar mai mari.

"În perioada respectivă am mai prins un delfin pe care l-am botezat Alina după sora mea, pentru că şi pe acest delfin l-am prins în apropiere de ziua ei. Primele exerciţii de dresaj erau făcute de noi, scafandri, apoi interveneau fetele care prezentau doar dresajul. În timpul reprezentaţiilor noi nu aveam voie să apărem la marginea bazinului, pentru că delfinii nu le mai ascultau pe fete", relatează Frandeş.

Misiunea sa şi a colegilor militari era de a-i antrena pe delfini să lipească mine magnetice de nave, în ultimii zece ani tulceanul care l-a dresat pe Mark şi delfinul vedetă din Delfinariul din Constanţa reîntâlnindu-se de vreo patru ori.

Ultima revedere dintre cei doi a fost "intermediată" anul trecut de Dan Arhire, managerul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul căruia pe piaţa românească a apărut revista "La Drum".

"Întâlnirea dintre cei doi a fost o tulburare a apelor limpezi după 22 de ani, delfinul amintindu-şi de semnele pe care le învăţase odată", îşi aminteşte Dan Arhire.

În opinia lui Gabi Marius Frandeş, Mark a murit cel mai probabil din cauza bătrâneţii.

"Atunci când l-am prins avea deja şase ani şi probabil că bătrâneţea şi-a spus cuvântul", spune naşul celebrului delfin constănţean.

Delfinul Mark, în vârstă de 31 de ani, a murit, în noaptea de miercuri spre joi, după 23 de ani de captivitate, Delfinariul din Constanţa rămânând acum fără niciun alt exemplar de delfin.

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Mânăstireanu, a declarat că Mark a început să sângereze prin orificiul nazal, iar după circa zece minute a murit, cauza decesului urmând să fie stabilită după efectuarea necropsiei.

Mark a fost cel mai longeviv delfin de la Delfinariul din Constanţa, în condiţiile în care durata medie de viaţă a speciei din care el provenea (Tursipos Truncatus Sponticus din Marea Neagră) este de 25 - 30 de ani.

Pe 28 august, Mark urma să aniverseze, împreună cu spectatorii, încă un an petrecut la Delfinariu, acesta urmând să primească, în cadrul unui spectacol, un tort din macrou, mâncarea lui preferată.

Potrivit directorului Adrian Mânăstireanu, la Delfinariu mai sunt două exemplare de lei de mare, urmând a se achiziţiona alţi doi sau trei delfini, la toamnă, de la o organizaţie din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor