TUI promovează în 2013 România numai online, operatorul a redus masiv numărul cataloagelor printate

Epoch Times România
14.11.2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a anunţat că turoperatorul german TUI va continua să promoveze România, în anul 2013, pe canale de distribuţie specifice mediului online, concernul german demarând din acest an un proces de reducere masivă a volumului de cataloage printate.

"În contextul în care marketingul, ca domeniu general, dar şi marketingul turistic se reorientează din ce în ce mai mult către canale de promovare online, canale mai rapide, mai eficiente şi mai adaptate la preocupările actuale de protejare a mediului, ministerul apreciază că prezenţa României pe portalurile celor mai mari turoperatori germani rămâne un instrument extrem de important de promovare a ofertei naţionale de turism. Ca exemplu, concernul TUI ne-a informat că a pornit, din acest an, un proces de reducere masivă a volumului de cataloage printate, reorientând către mediul online un important număr de oferte şi destinaţii, nu doar pe cele româneşti. Alte decizii ale turoperatorului, de asemenea independente de MDRT, se referă la includerea în portofoliul de oferte turistice a acelor produse şi destinaţii româneşti care se potrivesc cel mai bine cu profilul turiştilor vizaţi", se arată în comunicatul transmis miercuri de MDRT.

Concernul TUI aduce în România turişti germani şi prin intermediul altor touroperatori din World of TUI, dintre care cel mai important este sistemul de rezervări Hotelbeds, unde apar peste 200 de hoteluri din România şi care generează un volum de vânzări pentru România de peste 1 milion de euro anual.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a menţionat că cele mai recente plăţi în contul serviciilor prestate de turoperatorii germani, reprezentând sume restante din anul 2011 în valoare de peste 280.000 euro, au fost efectuate în această toamnă. "Plata restanţelor a reprezentat, la acel moment, un pas important pentru evitarea unui potenţial risc privind colaborarea în bune condiţii cu turoperatorii germani de turism", precizează MDRT.

Grupul german a refuzat să mai aducă turişti în România în anul 2006 şi a scos din cataloagele sale ofertele turistice româneşti, printre nemulţumiri numărându-se condiţiile de cazare şi preţurile ridicate afişate de hotelieri. Ministerul Turismului a semnat în 2009 un contract cu turoperatorul german pentru ca acesta să revină începând cu anul 2010 în România.

Tot în această săptămână, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a comunicat că ITS Reisen intenţionează să extindă, în 2013, promovarea pentru România, printr-un catalog propriu, care va fi distribuit în Germania, Austria şi Elveţia de circa 2.500 de agenţii.

Peste 84 milioane lei s-au alocat în acest an pentru promovarea României

Potrivit informaţiilor transmise MDRT la solicitarea NewsIn, peste 84 milioane lei au fost alocate numai în acest an pentru promovarea României ca destinaţie turistică în ţară şi în străinătate. Astfel, în acest an s-au alocat din bugetul de stat pentru activitatea de promovare, atât internă, cât şi externă, 3.100.000 lei, iar din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) suma de 81.649.000 lei.

În prezent există nouă reprezentanţe de promovare turistică ale României în străinătate la Viena, Paris, Londra, Roma, Berlin, Moscova, Madrid, Washinghton şi Varşovia. De asemenea, sunt 9 reprezentanţi(şefi de birou ai MDRT în aceste birouri de promovare turistică (nu există personal auxiliar).

"În cadrul procesului de optimizare a cheltuielilor de reprezentare şi promovare turistică directă în plan internaţional, în 2010 a fost redus numărul de birouri de turism din străinătate, prin închiderea celor care activau, în principal, pe pieţe secundare, respectiv cele de la Bruxelles, Beijing, Tel Aviv, Tokyo, Chişinău, Stockholm şi Budapesta. De asemenea, la acel moment a avut loc o reducere de personal în cadrul reprezentanţelor de promovare rămase deschise", au precizat reprezentanţii MDRT.

Turiştii străini care vizitează cel mai mult România sunt germanii, italienii şi francezii

Un raport al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism, dat publicităţii în prima parte din 2012, arată că, pentru principalele pieţe prioritare ale României, cei mai mulţi turişti străini au provenit din Germania (+12,1% faţă de 2010), Italia (+18,5%), Franţa (+10,23%), Ungaria (+13,9%), Statele Unite ale Americii (+1,8%) şi Marea Britanie (+12,8%). Per ansamblu, România a atras în 2011 cu 12,8 % mai mulţi turişti străini faţă de anul trecut.

Totodată, cei mai mulţi turişti străini care au venit în ţara noastră au ales să se cazeze la hotel (+13,1% faţă de 2010), în pensiunile turistice (+8,5%) şi în pensiunile agroturistice (+35,8 %). Şi în ceea ce priveşte cheltuielile nerezidenţilor străini în România s-au înregistrat creşteri, aceştia au cheltuit cu 18,4 % mai mulţi bani decât în 2010.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul sosirilor vizitatorilor străini în România a fost, în primele şase luni din acest an, de 3.436.528, în timp ce plecările vizitatorilor români în străinătate au totalizat 5.184.925.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor