Tudose, pus la punct de Năsui: "Ce hal de analfabeţi economici sunt cei care conduc statul!"

Deputatul Claudiu Năsui, cunoscut pentru intervenţiile sale tranşante, i-a ţinut o lecţie de economie premierului Mihai Tudose, după ce acesta din urmă a venit cu o serie de explicaţii menite să acrediteze ideea că randamentul Pilonului I de pensii ar fi de fapt mai mare decât cel al Pilonului II.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose a făcut o postare halucinantă pe Facebook care arată, încă odată, în ce hal de analfabeţi economici sunt cei care conduc statul şi, din păcate, economia, a remarcat indignat deputatul Claudiu Năsui, de la USR.

"Comparând mere cu pere şi folosind concepte complet aiurea ajunge la concluzia că pilonul 1 este o idee bună. Din păcate, e taman opusul. Să-l ajutăm pe domnul Tudose cu calculele. Ce pensie ar avea un salariat român mediu, dacă tot CAS-ul plătit din munca lui s-ar duce în contul său de pilon 2? Este, într-adevăr, un calcul puţin mai complicat decât ne face domnul Tudose din pix, dar haideţi să-l facem", a declarat Claudiu Năsui.

Datele sunt următoarele:

- Salariu mediu brut lunar este 3.313 lei/lună (date INS la iunie 2017). Contribuţiile de CAS sunt 10.5% pentru angajat şi 15.8% pentru angajator. Deci, din munca unui român se plăteşte CAS de 871 lei pe lună, 523 lei angajator 348 lei angajat.

- 35 de ani de cotizare, adică cât ne obligă legea pentru a avea stagiu de cotizare complet în pilonul 1.

- Randamentul anual al fondurilor de pensii din pilonul 2 conform calculelor ASF este acum de 4.74% (date la iulie 2017). Dar, să fim conservatori. Să zicem că o să scadă în viitor. Să rotunjim la mai puţin şi să zicem că aceste fonduri vor reuşi să obţină 4% în medie anuală.

- Vârsta de pensionare este ~64 de ani (63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi). Speranţa de viaţă conform ultimelor date INS (2016) este în medie de 75,54 de ani. Să fim şi de această dată conservatori şi să presupunem că speranţa de viaţă va creşte cu 5 ani, ceea ce ne-ar plasa la 80,54 ani (peste media europeană). Deci să considerăm că perioada medie în care cineva ar primi pensie este de 16,54 ani.

"Rezultatul este că un român mediu care şi-ar plăti tot CAS-ul în pilonul 2 ar avea o pensie de 5.376 lei pe lună. Un nivel foarte decent. Nu are sens să detaliez calculul aici, dar poate fi refăcut cu orice calculator financiar sau chiar pe net. Practic după 35 de ani de cotizare, un român mediu va acumula 783.826 lei în contul său din fondul de pensii, din care apoi i se plăteşte pensia timp de 16,54 ani. Iar asta cu presupuneri prudente şi conservatoare. Deci nu doar generalii de carton şi funcţionarii privilegiaţi ar putea să aibă pensii mari în România. Ar putea şi românul mediu. Iar asta fără să plătească nimic în plus faţă de cât plăteşte şi acum pentru pensii", a explicat Claudiu Năsui.

În acest context, deputatul USR consideră că, de fapt, singura reformă binevenită care ar trebui promovată de Tudose ar fi accelerarea mersului către pilonul 2.

"Pe lângă faptul că acesta este performant este şi sustenabil. Soluţii pentru a trece mai repede la pilonul 2 există. Dar pentru asta ar fi nevoie de politicieni cu viziune şi dorinţa reală de a construi prosperitatea durabilă în România. Iar pentru asta, din păcate, va trebui să mai aşteptăm", a conchis Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne