Tudose, caustic la adresa şefului ANRE. Cere o anchetă cu privire la creşterea preţului energiei

Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, a anunţat Tudose, într-un discurs extrem de acid la adresa şefului ANRE.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose a anunţat, miercuri, pe fundalul scandalului stârnit de creşterea spectaculoasă a preţului energiei electrice, că va cere o anchetă la ANRE. Declaraţia lui Tudose a fost făcută după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi", informează Agerpres.

"Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonaţi nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileţ, de ce lui îi e cald, aşa, de vreo trei luni, două luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o adresă oficială către Parlament", a declarat Mihai Tudose la începutul şedinţei de Guvern.

"Tocmai am decis să o facem că poate îl întreabă cineva şi domnia sa (Niculae Havrileţ -n.r.), neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald", a adăugat Tudose, după ce ministrul Energiei, a precizat că un astfel de demers al Executivului către Legislativ este posibil.

Reamintim că la începutul lunii august, preţul energiei electrice a ajuns la un nou record pe Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – care consemna cotaţia de 570 lei/mwh pentru 4 august, maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie.

Preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au început să urce de la finele lunii iunie, iar specialiştii susţin că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), precum şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

Potrivit lui Toma Petcu, în urma analizei realizate la nivelul ministerului, faţă de săptămâna trecută preţurile la energia electrică sunt într-o uşoară scădere pe "PZU, pe bursa secundară", însă în continuare ANRE nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne