Tudose aprinde fitilul. Ambasadorul României la Budapesta, convocat de MAE ungar

Declaraţiile lui Tudose despre cum vor flutura "toţi" lângă steagul secuiesc dacă acesta va fi arborat pe instituţii au fost considerate inacceptabile de către MAE ungar.
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times)

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurcă, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria după ce premierul Mihai Tudose a făcut o serie de afirmaţii considerate incendiare pe subiectul autonomiei teritoriale a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" adus din nou în discuţie de partidele maghiare din România - UDMR, PCM şi PPMT.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat recent premierul, stârnind valuri de reacţii din partea UDMR, şi nu numai.

Potrivit digi24, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a considerat inacceptabilă această formulare a oficialului român, iar ambasadorul român în Ungaria a fost convocat pentru discuţii.

În cursul discuţiilor de vineri dimineaţă, ambasadorul român a încercat să dea explicaţii lingvistice referitoare la această declaraţie, explicaţii care nu au fost acceptate de autorităţile maghiare, relatează Balazs Barabas, jurnalist Digi24.

MAE de la Budapesta aşteaptă explicaţii şi scuze din partea Guvernului României.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne