"O provocare grosolană. Ne sfidează". PSD, PNL şi PMP resping ferm cererea de autonomie a "Ţinutului Secuiesc"

Trei partide maghiare cer autonomia aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" şi statut special pentru regiunea "Partium", însă propunerea lor nu a fost primită cu prea mare deschidere de reprezentanţii PSD, PNL şi PMP, din contră.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

PSD, PNL şi PMP resping ferm solicitarea partidelor maghiare din România - UDMR, PCM şi PPMT - privind autonomia teritorială pentru aşa-zisul "Ţinut Secuiesc", precum şi autonomie administrativă pentru localităţile unde maghiarii au majoritate şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii.

"Respingem categoric (aceste propuneri), de altfel se ştie foarte clar că în Constituţie sunt anumite chestiuni care nu pot fi revizuite, iar în ceea ce priveşte autonomia , există autonomie locală, este un principiu consfinţit de Constituţie, numai că această autonomie locală nu se aplică pe criterii etnice. În ceea ce priveşte autonomia teritorială acest concept nu există în sistemele democratice. Aş mai face încă o precizare, România ca ţară este una dintre ţările care acordă cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale. Exagerarea nu face bine nimănui, nici măcar lor, pentru că vehiculează nişte concepte absurde, nişte concepte care nu au nici un fel de legitimitate, care nu au nici un fel de susţinere cred că nici măcar în cadrul cetăţenilor români de etnie maghiară", a reacţionat liderul PNL Ludovic Orban.

Întrebat de ce crede că au venit anul acesta cu un astfel de protocol, pentru că ştim că există un fel de înţelegere, există un proiect de lege depus de domnul Tokes, o iniţiativă cu 100.000 de semnături, preşedintele PNL a replicat:

"Îmi este foarte greu să înţeleg, nu aş vrea să o interpretez ca un act de sfidare la adresa noastră, dar vine pe linia unor declaraţii şi poziţii care nu mi se par corecte faţă de statul român şi faţă de istoria României, cum ar fi declaraţia preşedintelui UDMR că nu are ce sărbători în anul centenarului".

Este o sfidare din partea celor de la UDMR?

"Nu aş vrea să o văd ca o sfidare, suntem categoric împotrivă, iar ca atare aceste propuneri nu au nici cea mai mică şansă să întrunească vreodată sprijinul populaţiei din România. E un fel de legitimizare în faţa cetăţenilor maghiari, care s-or fi săturat şi ei să voteze aceleaşi partide şi ca atare simt nevoia să forţeze, să creeze iar o temă ca să îşi reconsolideze susţinerea cetăţenilor români de etnie maghiară, nu văd un alt rost al unei astfel de iniţiative care nu are şanse să fie puse în practică", a răspuns Orban.

Nici liderul PSD Liviu Dragnea nu a fost prea încântat de propunerea politicienilor maghiari.

"(Poziţia mea - n.r.) este foarte clară şi limpede, cum a fost tot timpul. Este neconstituţională şi de neacceptat. Şi de nenegociat. Până acum am colaborat bine (cu UDMR - n.r.), în sensul că am colaborat pe anumite proiecte de legi, cum am colaborat şi cu alte formaţiuni politice. Să ştiţi că am avut opinii diametral opuse, în unul sau două cazuri, şi cu ALDE. Asta nu înseamnă că nu am putut să colaborăm în continuare", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Cea mai dură poziţie a venit însă din partea PMP, preşedinte executiv al partidului, Eugen Tomac, catalogând iniţiativa celor trei partide maghiare drept "o provocare grosolană spre a crea tensiuni inutile în România".

"Sunt de-a dreptul revoltat de această atitudine politică provocatoare pe care liderii maghiari au ales să o adopte la începutul anului în care sărbătorim Centenarul Unirii. Consider această abordare total neinspirată şi dăunătoare. Semnalul dat astăzi de partidele maghiare din România este condamnabil şi de nepermis, întrucât alimentează divizarea societăţii. Este de neînţeles cum oameni care au avut şi au funcţii în statul român îşi permit cu atâta imprudenţă să promoveze subiecte şi acţiuni care în loc să unească, dezbină", a afirmat Tomac.

În opinia liderului PMP, România a dat dovadă dintotdeauna de bună înţelegere şi respect faţă de minorităţi.

"În schimb, politicienii maghiari din ţara noastră aleg să ne sfideze, testându-ne limitele, şi aşa împinse mult prea mult. Credem că este cazul să se oprească aici. De fapt, astfel de abordări radicale şi provocatoare sunt o capcană pentru cetăţenii români vorbitori de limba maghiară. Acestea creează confuzie, duc la dezbinare şi încurajează un discurs extremist care nu îşi are locul. Este inadmisibil să tolerăm în România anului 2018 astfel de excese ale unor oameni ce deţin demnităţi în statul român", a subliniat Tomac.

Mai multe detalii despre solicitările partidelor maghiare aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne