Şeful UDMR: Aştept scuze de la Tudose, sunt şocat. Cum să spui că vor fi spânzuraţi cei din comunitatea maghiară

Reacţia premierului Mihai Tudose la solicitarea celor trei partide maghiare care cer autonomia aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" şi statut special pentru regiunea "Partium" l-a indignat pe liderul UDMR Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat "şocat" vineri, în cadrul unui interviu acordat RFI, de atitudinea premierului Mihai Tudose care, vorbind despre rezoluţia privind autonomia "Ţinutului Secuiesc", a avertizat că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag".

"Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte. În UE nu cred că poate să rămână în funcţie pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii", a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns:

"Am vrut să semnăm în decembrie, din varii motive nu am reuşit. A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate. Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii".

Reamintim că premierul Mihai Tudose a acuzat, la Realitatea TV, că subiectul autonomiei teritoriale a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" adus din nou în discuţie de partidele maghiare din România - UDMR, PCM şi PPMT - face parte dintr-un şir de "încercări de a băga băţul prin gard" care vor caracteriza anul 2018, anul centenarului Marii Uniri.

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a afirmat Mihai Tudose.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne