"Tudorele, hai acasă!" - Guvernul Orban, invitaţie de la vârful PNL pentru "expulzarea" lui TT din Comisia de la Veneţia

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Şeful PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, şi-a exprimat susţinerea pentru iniţiativa societăţii civile care a cerut rechemarea lui Tudorel Toader din postul de reprezentant al României la Comisia de la Veneţia, ca urmare a faptului că în timpul mandatului său de ministru al Justiţiei "a încălcat grav principiile statului de drept şi a afectat independenţa justiţiei".

"În perioada în care a fost ministru al Justiţiei, Tudorel Toader a susţinut modificări ale legilor justiţiei în favoarea infractorilor şi în detrimentul victimelor, iar acest lucru nu îi poate fi şters din CV niciodată, oricât de mult ar încerca domnia sa să arunce vina pe majoritatea pesedistă sau pe liderii PSD. În lungul său mandat de la Minister, activitatea lui Tudorel Toader a fost în totală contradicţie cu valorile şi recomandările Comisiei de la Veneţia, organism ce aparţine de Consiliul Europei", a declarat Bogdan Huţucă.

Liderul liberal face şi o rapidă trecere în revistă a motivelor pentru care Tudorel Toader nu mai poate reprezenta România în Comisia de la Veneţia.

"În timpul mandatului său, Toader a acţionat ca un instrument perfid şi profesionist în mâinile condamnatului penal Liviu Dragnea. Astfel, din postura de ministru, el a susţinut şi extins Recursul compensatoriu, prin care au fost scoase din puşcării, mai devreme, peste 22.000 de persoane condamnate pentru acte de violenţă; a apărut în faţa judecătorilor CCR pentru a pleda cauza cuplului Tăriceanu – Dragnea care dorea constatarea unui conflict de natură constituţională între Parchet şi Guvern, în dosarul Belina; a propus la şefia DIICOT o persoană fără experienţă, în ciuda atenţionărilor procurorilor de la Parchetul anti-mafia; a înfiinţat prin OUG infama secţie specială, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene şi ale partenerilor noştri euro-atlantici", a afirmat Bogdan Huţucă.

În opinia preşedintelui PNL Constanţa, toate acestea arată că Tudorel Toader nu are statura morală de a reprezenta România într-un for european, el poate fi cel mult reprezentantul unui partid politic sau al unui grup de interese, adică exact ce a făcut şi ca ministru al Justiţiei.

Reamintim că grupul civic Reset Iaşi i-a adresat o petiţie premierului Orban, cerându-i acestuia să transmită Comisiei de la Veneţia un memorandum de retragere a încrederii statului în Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în reputatul for internaţional.

Reprezentanţii RESET Iaşi reamintesc, în petiţia lor, că în februarie 2019 au adresat o scrisoare Comisiei, în care au descris acţiunile nocive pentru justiţie ale fostului ministru, iar Comisia de la Veneţia s-a pronunţat în termeni defavorabili lui Tudorel Toader, afirmând că aceasta 'riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate'. Detalii aici.