Tudorel Toader, ţinta unor acuzaţii grave: Încalcă o OUG dată chiar de el. Plus o decizie CCR

În dorinţa sa de a o numi la şefia DNA pe Adina Florea - procuroarea constănţeană din al cărei loc de muncă a dispărut un protocol clasificat, apărut apoi în pragul casei lui Darius Vâlcov - ministrul Justiţiei încalcă o ordonanţă al cărei autor este chiar el, şi o decizie a CCR, susţine Sorina Matei.
Tudorel Toader (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.12.2018

Propunând numirea Adinei Florea la şefia DNA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a încălcat o ordonanţă de urgenţă dată chiar de el, mai exact OUG 92, iar prin retrimiterea propunerii către preşedintele Iohannis încalcă o decizie CCR, susţine jurnalista Sorina Matei, într-o postare pe Facebook.

"PSD şi ALDE sunt într/o asemenea disperare încât nu mai ştiu ce să inventeze. Tudorel anunţă că reia propunerile pentru Parchete pentru Iohannis deşi nu poate. Decizia 358 în cazul Kovesi îl obliga să reia toată procedura, pentru că precedenta a încetat. Adică alt concurs anunţat, candidaţi, interviuri, condiţiile impuse de el, nominalizare etc.", scrie, pe Facebook, jurnalista, în condiţiile în care Tudorel Toader a anunţat că îi va retrimite preşedintelui Iohannis propunerile de numire în funcţie a şefilor de parchete, inclusiv a Adinei Florea la şefia DNA, pe care Iohannis le respinsese pe motiv că nu aveau adeverinţa de necolaborare cu Securitatea.

Jurnalista mai precizează, în postarea sa, că, în plus, propunerea de numire a Adinei Florea şi a celorlalţi a încălcat chiar ordonanţa 92 dată tot de Tudorel Toader.

"Pentru că e foarte smart, Tudorel şi-a introdus condiţionalităţi şi o procedură pe care nu le-a respectat. Aşa că Tudorel şi-a încălcat propria ordonanţă de urgenţă pe care a dat-o şi pe tema numirilor şi procedurii ce trebuia s-o urmeze. Audierea candidaţilor nu a fost publică, transmisă în direct, în vederea asigurării transparenţei, deşi chiar el s-a obligat la aşa ceva. Şi-a încălcat propria procedură", susţine Sorina Matei.

Reamintim că ministrul Justiţiei a anunţat duminică, 23 decembrie, că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis documentele necesare pentru încheierea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr de la şefia Ministerului Public, relatează G4Media. De asemenea, ministrul Justiţiei a anunţat că va retrimite şi propunerile de numire în funcţie a şefilor de parchete, inclusiv a Adinei Florea la şefia DNA, pe care Iohannis le respinsese pe motiv că nu aveau adeverinţa de necolaborare cu Securitatea.

Demersurile anunţate duminică de Tudorel Toader la Antena 3 sunt făcute în condiţiile în care Comisia Europeană a recomandat în raportul MCV suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, precum şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor