Tudorel Toader, "amintiri" din epoca Dragnea: Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, să promovez OUG

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.06.2020

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, faptul că Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă au făcut presiuni uriaşe asupra sa pentru a emite o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Penal, în sensul reducerii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Toader mai susţine că PSD şi ALDE i-au cerut „amnistie şi graţiere”, tot prin ordonanţa de urgenţă.

Nu în ultimul rând, fostul ministru - de la care a pornit decizia revocării Laurei Kovesi, decizie ce a adus României o condamanare la CEDO - se portretizează drept un fel de "disident" care a ţinut eroic piept acestor presiuni. Astfel, Tudorel Toader povesteşte că odată chiar a "rezistat" unei discuţii de peste patru ore, deşi era obosit...

"N-am făcut ceea ce dânşii şi-au dorit. Şi-au dorit amnistie şi graţiere, ordonanţă de urgenţă. Afirmaţia că românii vor un moment T zero, că lumea vrea amnistie, vrea clemenţă. Eu am spus atunci că politica penală nu se face prin ordonanţe de urgenţă, este apanajul legiuitorului şi nu competenţa Guvernului.

Ce-au mai vrut? Să modifice Codul de Procedură Penală, să preia soluţiile care rezistaseră la CCR. Cu reducerea unui termen de prescripţie, multe le ştim. Era un argument acolo, din moment ce nu a fost criticat la CCR articolul cutare înseamnă că este constituţional. Eu am spus un lucru care am crezut că trece neobservat, că au existat anumite centre de reflecţie. Proiectele de ordonanţe care mi se serveau mie erau gândite şi alcătuite în altă parte. Să nu-mi cereţi să vă spun unde, pentru că gândul v-ar duce la Parlament. Nu vă contrazic dar nu erau doar la Parlament ci şi la cei care dădeau lecţii de moralitate”, a declarat Tudorel Toader, citat de Aktual24.ro, în interviul acordat lui Cristoiu.

„Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, odată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate la vârful vârfului, eram patru din ţară asta, era şi doamna prim-ministru (Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă – n.red.). Mi se cerea să promovez ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Penal/Procedură penală, cu ce rămăsese de la CCR.

Şi, eu atunci… patru ore jumate. Era chiar o zi în care eu veneam din străinătate. Eram într-un soi de oboseală, oboseala aia care uneori te întăreşte.

Patru ore am discutat. Argumentul meu a fost: care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin procedură de urgenţă, să reduci termenul de prescripţie a răspunderii penale? Aţi început în Parlament, finalizaţi în Parlament, nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în acel moment mi-am semnat plecarea din guvern, dar ea era inevitabilă”, a mai declarat Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor