Trupe azere iau controlul unei mine de aur armene în regiunea Nagorno-Karabah

Unităţi de artilerie mobilă în Nagorno-Karabakh, la Hadrut, în apropiere de graniţa cu Iranul, 5 aprilie 2016
Unităţi de artilerie mobilă în Nagorno-Karabakh, la Hadrut, în apropiere de graniţa cu Iranul, 5 aprilie 2016 (KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

La 26 noiembrie, trupe azere au intrat în mina de aur Sotk, aflată în provincia Gegharkunik din Armenia, chiar la graniţa cu regiunea disputată Nagorno-Karabah. Rezervele miniere sunt estimate la peste 130 de tone.

GEOPROMINING GOLD, care operează această mină, este unul dintre cei mai mari contribuabili şi angajatori din Armenia. Potrivit unor surse armene, compania a plătit 34 de milioane USD în bugetul armean, în perioada cuprinsă între ianuarie şi septembrie 2020.

Peste 80 de soldaţi azeri au intrat în mina de aur şi în oraşul din apropiere, susţinând că zona ar trebui predată autorităţilor de la Baku şi ar fi dat lucrătorilor o oră pentru a părăsi mina.

În zonă nu a existat nicio linie de frontieră stabilită între Armenia şi Azerbaidjan de la căderea URSS, dar regimul de la Baku susţine acum că cel puţin jumătate din mina de aur îi aparţine.

La 25 noiembrie, forţele armene au cedat azerilor controlul asupra zonei Kalbajar, care se învecinează cu Gegharkunik, în Azerbaidjan, ca parte a implementării acordului de încetare a focului dintre Armenia şi Azerbaidjan încheiat sub patronajul Rusiei, care avea drept scop, cel puţin oficial, oprirea ostilităţilor din Nagorno-Karabah.

Guvernul armean a încercat să ascundă aceste evoluţii publicului, iar Ministerul Apărării a început chiar să transmită ştiri false despre trupele azere din zona Sotk.

Cu toate acestea, la un moment dat a trebuit să schimbe versiunea oficială, susţinând că „părţi” ale minei par să se afle pe partea azeră a frontierei şi că trupele azere ar fi intrat doar în partea lor din mină.

Cum a devenit posibil acest lucru fără nici o monitorizare de către armata armeană şi motivul pentru care Ministerul Apărării nu era alka curent cu mişcările trupelor azere rămâne un mare secret.

Acum, Erevan spune că forţele azere au înfiinţat 3 posturi lângă mina de aur, în timp ce procesul de reglementare a graniţelor este în desfăşurare sub supravegherea ruşilor.

Armenia nu a dezvăluit cine va opera mina de aur după acest proces, dar, conform afirmaţiilor Statului Major Armean, statutul minei a fost deja stabilit în timpul negocierilor ruso-azere.

Prin campania de muşamalizare pe care o duce în prezent, guvernul Paşinian încearcă, probabil, doar să nu înfurie şi mai tare publicul armean pentru acordul de capitulare pe care l-a semnat sub oblăduirea Rusiei - care, deşi a promis să protejeze Armenia de agresiunea azeră, s-a implicat numai în scopul urmăririi propriilor scopuri - de exemplu desfăşurarea de militari în scopul "păstrării păcii" în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe