Trump ordonă suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737 Max în SUA

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

După consultări cu Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA), Comisia Naţională pentru Siguranţa Transporturilor (NTSB), autorităţi din domeniul aviaţiei şi clienţi din întreaga lume, Boeing a decis să recomande FAA suspendarea temporară a operaţiunilor întregii flote globale a modelului 737 Max, formată din 371 de avioane.

“În numele întregii echipe Boeing, prezentăm condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în aceste două accidente tragice”, a declarat Dennis Muilenburg, director general şi preşedinte al The Boeing Company.

În ultimele şase luni s-au prăbuşit două aeronave Boeing 737 Max 8, unul în Indonezia şi celălalt în Etiopia. În aceste tragedii, aproximativ 350 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că SUA va ţine la sol toate zborurile efectuate de avionul 737 Max al Boeing Co., după ce unul dintre aceste avioane s-a prăbuşit duminică în Etiopia, incident soldat cu 157 de morţi.

“Va fi emisă o ordonanţă executivă prin care vor fi suspendate zborurile avioanelor 737 Max 8 şi 737 Max 9 (...)”, a declarat Donald Trump, citat de CNN.

De asemenea, Trump a mai precizat: “Avioanele care se află în aer vor fi ţinute la sol... după aterizarea lor la destinaţie... Toate companiile aeriene sunt de acord cu această măsură”.

“Siguranţa poporului american şi a tuturor cetăţenilor este principala noastră preocupare”, a afirmat Trump miercuri la Casa Albă.

“Sperăm că ei [compania Boeing] vor veni în scurt timp cu un răspuns, dar până atunci avioanele rămân la sol”, a adăugat liderul american.