Trump la Summitul G20: Nu am discutat cu Putin despre sancţiuni

Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu a discutat despre sancţiuni în timpul întâlnirii sale cu liderul rus Vladimir Putin, care a avut loc vineri, la Hamburg, cu ocazia summitului G20.
Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

“Sancţiunile nu au fost discutate în timpul întâlnirii mele cu preşedintele [rus Vladimir] Putin”, a declarat Trump duminică într-un mesaj postat pe Twitter.

“Nu se va face nimic până la rezolvarea problemelor ucrainene şi siriene!”, a adăugat el.

Putin şi Trump s-au întâlnit personal, pentru prima dată, în cursul zilei de vineri în oraşul german Hamburg, cu ocazia summitului Grupului G20.

Întâlnirea, care iniţial a fost programată la doar 35 de minute, a durat 2 ore şi 15 minute, în condiţiile în care cei doi lideri au discutat despre conflictele din Siria şi Ucraina, criza provocată de programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete, securitatea cibernetică şi presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut.

Deşi Trump a cerut în repetate rânduri îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova, administraţia sa a continuat să menţină public presiunea asupra Rusiei – inclusiv prin sancţiuni – din cauza anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinului oferit de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei.

Aceste măsuri punitive au fost introduse de predecesorul lui Trump, preşedintele Barack Obama, care a avut o relaţie vizibil rece cu Putin.

Administraţia lui Trump a fost, de asemenea, vizată de afirmaţiile serviciilor americane de informaţii că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Atât Congresul SUA cât şi FBI investighează operaţiunile de hacking şi contactele dintre asociaţi ai preşedintelui Trump şi oficiali ruşi, şi orice tentativă de a relaxa tensiunile cu Moscova întâmpină aproape sigur o rezistenţă dură din partea unui număr de politicieni democraţi şi republicani în Washington.

După întâlnire, Putin a declarat că Trump a părut să fie de acord cu poziţia Rusiei că nu există “niciun temei” pentru acuzaţiile privind interferarea cu alegerile prezidenţiale.

Duminică, Trump a scris pe Twitter că este “momentul să mergem înainte şi să conlucrăm constructiv cu Rusia”, în timp ce despre subiectul potenţialei interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale a scris: “Am făcut presiuni asupra preşedintelui Putin, de două ori, în legătură cu amestecul rusesc în alegerile noastre. El a negat vehement [presupusa] implicare”.

În mesajul său, Trump a adăugat că deja şi-a anunţat punctul de vedere asupra subiectului – o probabilă referire la o declaraţie făcută în 6 iulie în Varşovia, înaintea summitului G20, când a precizat că “nimeni nu ştie sigur” cine a interferat cu alegerile prezidenţiale americane.

“Cred că a fost Rusia şi cred că ar fi putut să fie altcineva din alte ţări”, a afirmat el în capitala poloneză când a fost întrebat despre această chestiune.

Totuşi, secretarul de stat american Rex Tillerson, care a fost prezent la întâlnirea Trump-Putin în Hamburg, a oferit o versiune diferită a ceea ce a avut loc, susţinând sâmbătă că problema ar putea fi o “neînţelegere greu de soluţionat în acest moment”.

El a declarat, de asemenea, că Trump l-a presat pe Putin “în mai multe ocazii” în legătură cu implicarea Moscovei în alegerile americane, adăugând că liderul rus a negat orice interferenţă din partea Kremlinului în acele alegeri.