Rex Tillerson critică Moscova în timpul vizitei sale în Ucraina

Secretarul de stat american a cerut Rusiei să onoreze acordul de pace de la Minsk din 2015, care prevede un regim de încetare a focului în estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean consideră că vizita lui Tillerson în Kiev este un semnal puternic al suportului Washingtonului.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi secretarul de stat american Rex Tillerson îşi strâng mâinile în capitala ucraineană Kiev, 9 iulie 2017.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (st) şi secretarul de stat american Rex Tillerson îşi strâng mâinile în capitala ucraineană Kiev, 9 iulie 2017. (Captură Foto)

Secretarul de stat american Rex Tillerson a folosit cuvinte dure pentru a critica sprijinul continuu al Rusiei acordat separatiştilor implicaţi în conflictul sângeros din estul Ucrainei. El a precizat că sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană pentru rolul Rusiei în criza ucraineană vor rămâne în vigoare până când Moscova va lua măsuri de escaladare a violenţelor şi, în cele din urmă, de a se retrage din Ucraina.

Tillerson a cerut Rusiei să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor pentru a restaura complet armistiţiul deseori încălcat, pentru a pune capăt atacurilor asupra observatorilor internaţionali şi a retrage armamentul greu de pe linia frontului – conform protocolului de la Minsk semnat în urmă cu doi ani.

El a afirmat că obiectivul fundamental al SUA este acela de a “restaura integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, lucru care este necesar pentru ca “SUA şi Rusia să îmbunătăţească relaţia bilaterală”.

“Este necesar ca Rusia să facă primii paşi în vederea relaxării situaţiei în partea estică a Ucrainei”, a declarat Tillerson reporterilor la o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, ce a avut loc duminică în Kiev. “Acest lucru este necesar pentru a putea face o mişcare”.

“Cerem Rusiei ... să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor din regiunea [est-ucraineană] asupra căreia aceştia au un control complet”, a declarat el, adăugând ulterior că “sancţiunile impuse Rusiei de către SUA şi UE vor rămâne în vigoare până când Moscova va stopa acţiunile care au declanşat aceste sancţiuni specifice”.

Poroşenko consideră că vizita lui Tillerson în Kiev este o demonstraţie a suportului Washingtonului pentru ţara sa. De altfel, vizita a avut loc la două zile după ce preşedintele american Donald Trump a discutat în particular cu omologul său rus Vladimir Putin pe marginea summitului G20 în oraşul german Hamburg.

Preşedintele ucrainean a lăudat de asemenea SUA pentru numirea lui Kurt Volker ca reprezentant special pentru procesul de pace de la Minsk. Volker este un expert în securitate naţională despre care s-a precizat că adoptă o poziţie mai dură în privinţa Rusiei.