Trump cere acţiuni globale împotriva ameninţării nucleare nord-coreene

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Coreea de Nord că SUA este pregătită să îşi folosească întreaga putere militară pentru a-şi apăra teritoriile, cât şi pe aliaţii săi, adăugând că este concentrat pe folosirea “tuturor instrumentelor disponibile în afară de acţiunea militară” pentru a preveni un conflict.

“Coreea de Nord este o ameninţare globală care necesită o acţiune globală”, a declarat Trump marţi în Seul, în timpul unei conferinţe comune de presă cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in.

“Nu putem permite Coreei de Nord să ameninţe tot ceea ce am construit noi”, a adăugat liderul american.

De asemenea, el a cerut Coreei de Nord “să facă lucrul corect”, adăugând că “văd o oarecare mişcare”, deşi a refuzat să dea detalii în ceea ce priveşte tipul de progres realizat.

Trump a mai afirmat că “într-adevăr are sens ca Nordul să vină la masă şi să încheie un târg”.

“Să dea Domnul să nu trebuiască să folosim” capabilităţile militare depline ale SUA, a precizat el.

Moon a declarat că el şi Trump au confirmat din nou faptul că sunt pregătiţi să ofere Coreei de Nord un “viitor luminos” dacă statul comunist va renunţa la programele sale de arme nucleare şi rachete.

Cei doi lideri de stat au purtat discuţii oficiale la reşedinţa oficială a preşedintelui sud-coreean, unde Moon i-a declarat lui Trump că speră ca vizita sa să fie un punct de cotitură în soluţionarea problemei nucleare nord-coreene.

De asemenea, în cadrul unei întâlniri separate cu soldaţi americani şi sud-coreeni la baza militară Camp Humphreys din Coreea de Sud, Trump a afirmat: “În cele din urmă, totul se va rezolva. Deoarece întotdeauna se rezolvă – trebuie să se rezolve”.

Trump a sosit luni în Coreea de Sud din Japonia, unde a asigurat guvernul din Tokyo de poziţia Washingtonului că “toate opţiunile sunt pe masă” în ceea ce priveşte Phenianul.