Trump autorizează guvernul federal să aresteze persoanele care vandalizează statui

Donald Trump
Donald Trump (Nicholas KammAFP via Getty Images)

Marţi, preşedintele Donald Trump a declarat că a autorizat guvernul federal să aresteze orice persoană care vandalizează sau distruge un monument sau o proprietate federală. Cei care încalcă ordinul executiv se vor confrunta cu până la 10 ani de închisoare, a declarat Trump într-o declaraţie pe Twitter.

„Această acţiune intră în vigoare imediat, dar poate fi folosită şi retroactiv pentru distrugerea sau vandalismul deja cauzat. Nu vor fi excepţii!”, a spus preşedintele.

Procurorii pot folosi Legea pentru conservarea memorială a veteranilor sau alte legi de profil. Legea, adoptată în 2003, impune ca persoanele care încearcă sau distrug orice structură, placă, statuie sau alt monument din proprietatea publică care comemorează serviciul în forţele armate ale Statelor Unite vor fi pasibili de amendă, până la 10 ani de închisoare, sau ambele.

Secretarul de interne David Bernhardt i-a condamnat pe anarhiştii din spatele violenţei care a erupt în oraşele din SUA, numindu-i criminali pe oamenii care au încercat să răstoarne o statuie a lui Andrew Jackson.

„În toată ţara, unii lideri aleşi ai oraşelor noastre şi-au exprimat entuziasmul şi sprijinul pentru aceşti infractori, manifestând o incontestabilă lipsa de dorinţă de a proteja cetăţenii care respectă legea şi proprietatea”, a spus el pe Twitter.

Anunţul lui Trump a venit la câteva ore după ce a spus că intenţionează să emită un ordin executiv care să forţeze oraşele să păzească statuile şi alte monumente.

„Este o ruşine. Amintiţi-vă, unele dintre acestea sunt opere de artă minunate. Sunt lucrări de artă magnifice, de talie internaţională, cum are Franţa, cum vezi oriunde. Este o ruşine. Cei mai mulţi dintre aceşti oameni nici măcar nu ştiu ce dărâmă”, a spus Trump.

„Vom da un ordin executiv şi vom face ca oraşele să-şi păzească monumentele. Este o ruşine", a adăugat Trump.

Vandalii au doborât statui în timpul protestelor din ultimele săptămâni, inclusiv unele ale fondatorilor SUA, Thomas Jefferson şi George Washington. Trump a deplâns dărâmarea unei statui a lui Mahatma Gandhi, un activist indian nonviolent şi dărâmarea unei statui a generalului Ulise S. Grant, care a jucat un rol major în înfrângerea Confederaţiei în timpul Războiului Civil.

Trump a declarat că oraşele cele mai afectate de proteste, revolte şi jafuri sunt conduse de democraţi.

„Toţi sunt democraţi, de obicei democraţii liberali. Uitaţi-vă. Fie că este Chicago - democrat, Seattle - democrat. Statul Washington -Democrat. Portland - democrat. Toate aceste locuri sunt conduse de democraţi. Douăzeci din 20 sunt conduse de democraţi”, a afirmat preşedintele.

„Nu ştiu ce fac. Şi dacă [Joe] Biden ar intra, această ţară ar fi un dezastru.”

„Uitaţi-vă la modul în care conducem lucrurile, le conducem bine. Şi dacă nu aş fi preşedinte - vorbim despre statui - nu am avea statui în picioare acum. Pentru că am făcut lucruri despre care nu se ştie, pentru a salva multe dintre ele”, a afirmat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe