Trump ar lua în calcul ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei în schimbul unor concesii privind Ucraina, Siria

Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat într-un interviu cu Reuters că nu ia în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, dar ar putea face acest lucru dacă Moscova se va arăta flexibilă faţă de situaţia din Ucraina şi Siria.

“Nu mă gândesc deloc la acest lucru [ridicarea sancţiunilor]. Nu. Aş lua în considerare dacă ei ar face ceva ce ar fi bun pentru noi. Dar nu aş lua în considerare [ridicarea lor] fără acest lucru”, a susţinut Trump într-un interviu publicat luni seară, potrivit RFE/RL.

Apoi, Trump a sugerat domeniile în care ar putea anticipa încheierea unui acord cu Rusia în privinţa sancţiunilor.

“Avem o mulţime de lucruri care ne pot ajuta reciproc. Siria. Ucraina. Există multe alte lucruri”, a susţinut liderul american.

Trump a declarat pentru Reuters că preşedintele rus Vladimir Putin nu i-a cerut ridicarea sancţiunilor americane în timpul summitului bilateral din Helsinki de luna trecută. Dar, a adăugat că, în timpul unei discuţii private cu Putin la acel summit, urmată de o întâlnire mai largă la care au participat mai mulţi oficiali din ambele tabere, cei doi şefi de stat au discutat despre anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi incursiunea acesteia în estul Ucrainei, precum şi despre gazoductul Nord Stream 2 care urmăreşte să transporte gaz natural rusesc din Rusia în Germania.

“Am menţionat Crimeea, cu siguranţă. Întotdeauna menţionez Crimeea atunci când menţionez Ucraina. Am purtat, cu Putin, o discuţie foarte bună. A fost o foarte... cred că a fost o discuţie foarte bună pentru ambele părţi. Am menţionat şi gazoductul spre Germania”, a afirmat Trump.

SUA a impus sancţiuni împotriva Rusiei în 2014, după anexarea Crimeei, şi de atunci le-a prelungit şi extins constant, invocând diverse acte ostile, precum presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi presupusul rol al Moscovei în otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic la începutul acestui an.

De asemenea, Washingtonul a ameninţat că va impune sancţiuni şi în legătură cu gazoductul Nord Stream 2, despre care susţine că va mări dependenţa germană şi europeană de energia rusească.

În privinţa sancţiunilor, Trump a declarat pentru Reuters că omologul său rus părea dornic să ajute la summit. “Cred că ei ar dori să vadă o dezvoltare economică. Şi acel lucru este important pentru ei”, a afirmat Trump.

“Am avut o întâlnire de aproape 2 ore foarte bună. Am avut acolo o altă întâlnire bună cu o mulţime dintre reprezentanţii noştri. Am discutat despre Israel, am discutat despre Siria, am discutat despre Ucraina”, a adăugat el.

Tot în timpul interviului cu Reuters, Trump a mai declarat că este foarte probabil să aibă loc o a doua întâlnire cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, în condiţiile în care cele două naţiuni negociază denuclearizarea Peninsulei Coreea.