Trimisa lui Lazăr în Parlament, avertisment sumbru: Dosare grele şi cooperarea internaţională ar putea fi aruncate în aer

Dorită cu ardoare de PSD, anularea OUG 6 - act normativ care a permis interceptări cu infrastructura SRI - ar arunca în aer dosare grele, atrage atenţia reprezentanta Ministerului Public. Şi ar mina şi credibilitatea ţării noastre în plan internaţional, căci vom sabota şi dosarele pe cooperare internaţională.
Eugen Nicolicea (Epoch Times)
Loredana Diacu
19.09.2018

Prezentă miercuri la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pe tema OUG 6/2016, dezbateri a căror miză ar fi anularea probelor din dosare obţinute prin folosirea infrastructurii SRI, reprezentanta Ministerului Public a atras atenţia că, dacă parlamentarii vor respinge ordonanţa, efectele vor fi foarte grave: o mulţime de dosare penale vor fi dinamitate iar ţara noastră nu îşi va mai putea îndeplini obligaţiile în materie de cooperare internaţională privind crima transfrontalieră.

"Noi ne-am gândit să facem o analiză asupra efectelor care s-ar putea produce cu privire la activitatea pe care o desfăşurăm. Un prim efect se referă la modificările aduse prin această OUG referitoare la detaşarea ofiţerilor de poliţe judiciară în cadrul DIICOT şi a Parchetelor. După adoptarea OUG, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înfiinţat un serviciu tehnic unde au fost detaşaţi ofiţeri de poliţie judiciară. DIICOT nu beneficiază de serviciu tehnic şi lucrează tot cu ofiţeri de poliţie judiciară detaşaţi. Ne întrebăm, dacă veţi respinge OUG, ce se va întâmpla cu ofiţerii detaşaţi care au în lucru dosare, ce se va întâmpla cu serviciul tehnic de pe lângă înalta Curte?", a declarat reprezentanta Ministerului Public.

Potrivit procurorului, un alt aspect se referă la acele dosare aflate în lucru în care în acest moment sunt dispuse măsuri de supraveghere tehnică, dosare de terorism, de trafic de persoane, trafic de droguri, criminalitate organizată, corupţie, infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanelor.

"Toate aceste dosare care au ca obiect infracţiuni foarte grave ar avea de suferit în momentul în care s-ar pune în discuţie o eventuală respingere a OUG 6", a avertizat reprezentanta Ministerului Public.

În acelaşi timp, procurorul a mai atras atenţia că România nu-şi va mai putea îndeplini nici obligaţiile internaţionale: "În aceste condiţii suntem îngrijoraţi cum vom face faţă situaţiilor de cooperare internaţională, unde s-au dispus mandate de supraveghere tehnică tocmai în baza OUG 6."

Reprezentanta Ministerului Public a precizat că pe rolul DNA sunt 49 de dosare ce ar putea fi minate, 1.042 de dosare pe rolul DIICOT iar la nivel de ţară sunt 4.187 de dosare cu infracţiuni contra vieţii şi libertăţii persoanelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor