Tribunalul Penal Internaţional împlineşte 10 ani, dar a înmânat doar o sentinţă

Tribunalul Penal Internaţional, primul tribunal mondial pentru crime de război, creat pentru a urmări în justiţie autorii crimelor de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi alte atrocităţi, a împlinit 10 ani duminică, numeroşi analişti spunând cu această ocazie, că trebuie să facă mult mai multe în următorul deceniu.
Birourile Tribunalului Criminal Internaţional în Haga (Vincent Jannink / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
02.07.2012

Tribunalul Penal Internaţional, primul tribunal mondial pentru crime de război, creat pentru a urmări în justiţie autorii crimelor de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi alte atrocităţi, a împlinit 10 ani duminică, numeroşi analişti spunând cu această ocazie, că trebuie să facă mult mai multe în următorul deceniu.

Până acum, TPI cu sediul la Haga, a înmânat doar o condamnare în 2012 în cazul dictatorului congolez Thomas Lubanga, pentru crimele comise în timpul războaielor din Congo. Procesul prin care a fost condamnat Lubanga a durat peste 6 ani, iar cazul său încă mai trebuie să treacă prin faza de recurs.

"Fiecare proces costă zeci de milioane de dolari. Asta face din TPI unul dintre cel mai puţin eficiente sisteme de urmărire penală de până acum", susţine un raport al Carnegie Council, un grup de experţi cu sediul în New York.

Instanţa a emis 20 de mandate de arestare, inclusiv pentru persoane renumite, cum ar fi liderul Armatei de Rezistenţă a Domnului, Joseph Kony, în Africa Centrală, preşedintele sudanez Omar al-Bashir, şi, înainte de moartea sa de anul trecut, dictatorul libian Moammar Gaddafi. De asemenea, şapte investigaţii au loc concomitent în mai multe locaţii, toate fiind în Africa.

Pentru a urmări penal autorii unor atrocităţi, au fost înfiinţate instanţe descentralizate şi temporare în fosta Iugoslavie, Sierra Leone, Cambodgia şi în alte locuri. TPI a început doar trei procese, inclusiv pe cel al lui Lubanga.

David Bosco, editor senior al revistei Foreign Policy, a declarat că activitatea instanţei a fost îngreunată foarte mult de "pedepsele în creştere şi de dilemele privind urmărirea penală a unor infracţiuni complexe, de multe ori în mijlocul războiului", şi a produs ulterior "frustrare" pentru unii dintre susţinătorii săi, citând cazul lui Lubanga drept exemplu.

Amnesty International a declarat că TPI s-a confruntat întotdeauna cu provocări, deoarece chiar şi atunci când sunt emise mandate de arestare pentru oameni ca preşedintele sudanez Bashir, ţările ce au semnat Statutul Curţii de la Roma nu îl respectă.

"Eşecul guvernelor de a susţine un TPI puternic şi de a oferi o serioasă punere în aplicare a mandatelor sale de arestare este profund tulburător. Victimele merită mai mult", a declarat Marek Marczynski, un manager senior al Amnesty.

Marczynski a observat că Bashir, care este căutat pentru crime comise în regiunea Darfur din Sudan, face o serie de vizite în alte ţări, care sunt dispuse să-l protejeze, chiar dacă TPI a cerut ca el să fie reţinut.

Susţinătorii TPI consideră că instanţa este necesară deoarece unele ţări nu sunt dispuse, nu pot sau nu vor rămâne obiective în urmărirea penală a unor presupuşi criminali de război. Susţinătorii au afirmat că existenţa instanţei va descuraja în cele din urmă autorii de crime de război şi de genocid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor