Tribunalul Bucureşti: În sezonul următor, Rapid nu va mai fi în Liga I

Rapid Bucureşti
Rapid Bucureşti (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
17.05.2013

Solicitarea de a analiza planul de reorganizare a clubului Rapid Bucureşti a fost respinsă vineri de Tribunalul Bucureşti, care a stabilit următorul termen pentru 13 septembrie, ceea ce înseamnă implicit că formaţia din Giuleşti nu va apuca debutul sezonului, urmând să evolueze în Liga a II-a.

Pentru această decizie, motivaţia instanţei a fost că nu se poate aproba planul de reorganizare până când nu se soluţionează datoriile către jucătorii Surdu, Rui Duarte, Burcă, Codrea şi Bozovic.

Conform tabelului preliminar de creanţe admis de administratorul judiciar în dosarul de insolvenţă, SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro).

Nu mai puţin de 163 de creditori s-au înscris la masa credală, solicitând creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

Anterior, Tribunalul Bucureşti a admis la data de 7 decembrie cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului patronat de George Copos.

Liga I: Cinci echipe nu au primit licenţa pentru sezonul viitor

Nu mai puţin de cinci echipe din Liga I nu au primit licenţa pentru a evolua în sezonul 2013-2014, iar locul acestora nu poate fi luat de nimeni. Ca urmare, Liga I va rămâne cu doar 15 echipe, dacă decizia va fi menţinută vineri, când Comisia de Apel a FRF va anunţa decizia finală.

Decizia afectează grav echipele Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, Gloria Bistriţa şi CS Severin, care nu au obţinut licenţa pentru sezonul următor, relevă Digi Sport.

Oricum, Gloria Bistriţa şi CS Severin au şanse infime să evite retrogradarea, însă Rapid, "U" Cluj şi Oţelul sunt într-o situaţie foarte dificilă.

În consecinţă, Liga I va avea 15 echipe în sezonul următor, dacă cele trei cluburi nu vor primi licenţa vineri, când Comisia de Apel a FRF va anunţa decizia finală.

Pe de altă parte, Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, susţine că regulamentul nu mai poate fi modificat.

"Nu poţi să laşi pe nimeni de jos şi nici să bagi pe cineva. E regulamentul federaţiei, jucăm cu cine este! Nu putem modifica, trebuie cu un an înainte. Eu fac valuri, vreau măcar 16 echipe. E o ţară cu 20 de milioane de oameni, băi fraţilor!", a declarat Dumitru Dragomir marţi, într-o conferinţă de presă.

Care este situaţia la Rapid

Conform tabelului de creanţe admis de administratorul judiciar în dosarul de insolvenţă, SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei, adică aproximativ 34 milioane de euro. În acest context, preşedintele AFAN, sindicatul fotbaliştilor, Dumitru Costin, a vorbit recent despre retrogradarea Rapidului.

Liderul sindicalist a declarat că Rapid nu va primi licenţa pentru a evolua în Liga I în sezonul următor, dacă Tribunalul Bucureşti nu aprobă vineri planul de reorganizare stabilit de creditori.

"Nici măcar planul ăla acceptat de creditori nu a fost respectat în trei luni de zile, este clară neplata drepturilor salariale deja puse în plan. Dacă nici astea nu sunt respectate, atunci nu văd de ce judecătorul ar aproba în instanţă un plan care în trei luni de zile e fărâmiţe. În consecinţă, adio licenţă, Rapid merge în Liga a II-a, în ciuda eforturilor pe care aceşti jucători minunaţi le fac. Rămân fără jucători, fără licenţă şi este posibil să se ajungă şi la faliment. Rapidul îşi va pierde jucătorii dacă nu înţelege că trebuie să-i plătească", a precizat joi preşedintele AFAN.

Potrivit datelor cuprinse în tabelul preliminar de creanţe admis de administratorul judiciar în dosarul de insolvenţă, SC FC Rapid SA are de plătit datorii în valoare de 148.029.085 lei, adică aproximativ 34 milioane de euro.

Cea mai recentă retrogradare a echipei Rapid în liga secundă a avut loc la finalul sezonului 1988-1989.

Fotbaliştii au renunţat la grevă, dar protestează în continuare

Într-o conferinţă de presă susţinută recent la sediul Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), jucătorii de la FC Rapid au anunţat că se vor prezenta la antrenamente, precizând însă că vor continua cu alte forme de protest.

"Am vrea să clarificăm lucrurile. În cadrul Adunării Generale a creditorilor nouă, jucătorilor, ni s-au redus cu 90 la sută restanţele pe care le aveam de primit, pe o perioadă de trei luni. Mai mult de atât, antrenorii noştri au fost înscrişi în categoria restanţelor chirografare şi vor primi zero lei. Ne-am uitat pe acest plan, salariile noastre vor fi reduse cu 15 la sută fără ca noi să fim înştiinţaţi. În plus noi nu vom mai fi plătiţi lunar, aşa cum avem în contract, ci o dată la trei luni. Am înţeles şi respectăm aceste lucruri pentru ca legea le permite, dar legea insolvenţei spune şi că salariaţii ar trebui plătiţi la zi. Ok, respectăm legea, suntem înţelegători, dar nu se poate să acceptăm reduceri şi apoi să nu fim băgaţi în seamă. Ni se spune să facem ce vrem. De trei zile nu ne antrenăm, am vrut să tragem un semnal de alarmă. Aceasta a fost prima formă de protest, începând de mâine ne vom antrena pentru că ne respectăm meseria şi pe noi. Dar vor urma şi alte forme de protest", a precizat mijlocaşul Nicolae Grigore la data de 4 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor