Tribunal rus condamnă un tânăr pentru “vandalizarea” unei emblematice stele sovietice

Mustang Wanted, ucraineanul de origine română
Mustang Wanted, ucraineanul de origine română (Facebook (mustang-wanted.com)

Tribunalul districtual Taganski din Moscova l-a condamnat joi pe Vladimir Podrezov la 2 ani şi 3 luni de închisoare în calitate de complice la un act de “vandalism motivat de ură”, conform Deutsche Welle.

Tânărul de 20 de ani a fost condamnat într-un incident în care o stea galbenă din era sovietică, situată în vârful unei clădiri emblematice din Moscova, a fost vopsită jumătate în albastru pentru a se asemăna cu steagul ucrainean.

Condamnarea are loc în ciuda faptului că un căţărător ucrainean numit Mustang şi-a asumat creditul pentru acea “ispravă”, susţinând că a fost un “act artistic”. Totuşi, Podrezov a fost găsit vinovat pentru că i-a fi furnizat vopseaua lui Mustang şi pentru că l-a condus pe acoperişul clădirii.

Alte patru persoane care se aflau pe acoperişul clădirii când a avut loc incidentul au fost achitate datorită unor dubii cu privire la vinovăţia lor. Cei patru tineri ruşi – iubitori de adrenalină şi care sar cu paraşuta de pe clădiri înalte pentru distracţie – au petrecut câteva luni în arest la domiciliu înaintea audierii cazului la tribunal. Apărarea a susţinut că a fost o coincidenţă că ei s-au aflat pe acoperiş în acelaşi timp în care se comitea “actul artistic”.

Mustang, al cărui nume real este Pavel Ushivets, a declarat că toţi cei arestaţi sunt nevinovaţi şi a postat o fotografie în care el stă alături de steaua pictată şi ţinând un steag ucrainean.

“Nu i-am văzut pe cetăţenii ruşi de pe acoperiş şi nici măcar nu îi cunosc”, a declarat Ushivets, cândva membru al unui batalion de voluntari ucraineni. Ushivets, care locuieşte în Ucraina, a declarat că a vopsit steaua sovietică datorită unui “val de sentimente patriotice oneste” declanşat de conflictul din estul Ucrainei.

AFP a raportat că una dintre cele patru persoane achitate, Anna Lepeshkina, a declarat jurnaliştilor că rezultatul a fost surprinzător.

“Avem un procent mic de achitări. Nu am crezut [că vom fi achitaţi] până la final. Spre deosebire de tribunal, investigaţia nu a fost corectă. Ei au făcut presiuni asupra noastră în mod constant”, a declarat Lepeshkina.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe