Trei condamnări la CEDO obligă R. Moldova să achite 170 mii euro prejudiciu. Gribincea: Judecătorii trebuie sancţionaţi pentru hotărârile emise

Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova
Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (gov.md)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat, marţi, Republica Moldova în 3 cauze, urmând ca statul să plătească în total circa 170 000 euro, informează preşedintele Centrului de Resurse Juridice, care îi sugerează Procurorului General că aceste cauze „merită toată atenţia dumneavoastră!”.

Potrivit expertului, un caz (ElectroserviceNord) se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri într-o cauză ce viza mai multe imobile din Bălţi.

Al doilea caz, (Furtună) este despre admiterea „acrobatică” de către Curtea de Apel Bălţi a unui apel depus peste câţiva ani. CSJ a anulat ulterior decizia dată, însă trenul plecase deja! Debitorul nu mai avea active pentru a executa hotărârea.

Al treilea caz, (Spiridonov) priveşte neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti într-un litigiu dintre privaţi. Răspunderea statului a fost angajată din cauză că sumele datorate reclamantului nu i-au fost plătite din vina executorului.

În opinia lui Vladislav Gribincea, acesta ar fi doar începutul. CEDO acum examinează în mare parte dosarele cu privire la abuzurile judecătorilor care se prăfuiesc de mulţi ani aşteptând soluţia CEDO (celelalte dosare se pare că sunt pe terminate).

„Aş scrie ce cred despre comportamentul judecătorilor în aceste cauze, însă îmi este frică că voi fi blocat de Facebook! Nu susţin răspunderea judecătorilor pentru hotărârile emise, cu o singură excepţie - abuzurile comise cu intenţie!”, scrie avocatul pe contul său de socializare, precizând că asemenea comportamente mai sunt încă frecvente prin justiţia moldovenească, „cu regret! Impunitatea naşte monştri!”.