Trecutul nazist al fondatorului IKEA explorat intr-o noua carte

Fondatorul IKEA Ingvar Kamprad. (EricFeferberg / AFP / Getty Images)
Aron Lamm
25.08.2011

O carte recent lansata in Suedia detaliaza trecutul nazist al lui Ingvar Kamprad, in varsta de 85 de ani, fondatorul IKEA si unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

Autoarea, jurnalista Elisabeth Asbrink, vorbeste despre cum Kamprad a fost un membru activ al miscarii suedeze naziste atat inainte, in timpul, cat si dupa cel de-al doilea razboi mondial si despre faptul ca serviciile secrete suedeze detin un dosar cu numele lui.

In trecut, Kamprad a incercat din rasputeri sa minimalizeze implicarea sa, numind acei ani „nebunia tineretii” si catalogand-o drept „cea mai mare greseala a sa.” In cartea ei, Asbrink sustine ca devotamentul sau fata de cauza nazista a fost mult mai decat un drum gresit pe care l-au dus prietenii sau participari la intalniri ocazionale.

„Implicarea sa in partid a fost o alegere puternica si activa,” a declarat Asbrink pentru ziarul suedez Dagens Nyheter (DN).

O chestiune interesanta dezvaluita in carte este ca, in timpul razboiului, familia Kamprad a avut angajat la ferma un refugiat evreu, cu care Kamprad a avut o stransa relatie de prietenie.

Cu toate acestea, in aceeasi perioada, Kamprad avea legaturi cu un barbat pe nume Per Engdahl, care este considerat de catre multi drept unul dintre cei mai importanti ideologi nazisti suedezi din perioada razboiului. Engdahl a vrut sa transforme evreii suedezi in cetateni de mana a doua, la fel cum s-a intamplat in Germania nazista inainte de persecutarea lor totala.

De-a lungul anilor, Kamprad a sustinut ca Ehgdahl a fost „un om deosebit.” Asbrink mentioneaza ca ultima declaratie in acest sens a facut-o anul trecut.

Kamprad, care a fost intervievat pentru carte cu mai mult de 1 an in urma, nu a dat nicio declaratie catre presa. Potrivit lui Asbrink, el a mai refuzat o cerere pentru un interviu, scrie ziarul suedez.

Traducerea aproximativa a titlului cartii este „In padurile vieneze copacii stau nemiscati”, titlul suedez fiind „Och i Wiederwald står trädev kvar.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor