Traian Băsescu: România este parte a Nabucco, dar nu este împotriva South Stream

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times)
Epoch Times România
15.08.2012

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat pentru Vocea Rusiei că, deşi pentru România proiectul Nabucco este prioritar, Bucureştiul nu o să se împotrivească niciodată South Stream, gazoduct promovat de Rusia.

”Noi susţinem fără rezerve varianta coridorului sudic, care este o variantă susţinută de Uniunea Europeană şi noi suntem parte a Uniunii Europene. Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem şi parte a acestui proiect, România are 16% din proiect. Dar niciodată n-o să auziţi că ne împotrivim South Stream-ului”, a precizat Traian Băsescu.

Transgaz se numără printre acţionarii Nabucco Vest, proiectul care a fost selectat, în iunie, de consorţiul Shah Deniz II ca opţiune de livrare pe teritoriul Europei Centrale.

Nabucco Vest este un concept revizuit al proiectului Nabucco. Iniţial, conducta ar fi trebuit să aibă 4.000 de kilometri şi să fie dată în funcţiune în 2017.

Nabucco Vest prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1.300 km ce va pleca de la graniţa Bulgariei cu Turcia către terminalul central-european de gaz. Gazoductul este proiectat să transporte gaze naturale pentru început din Azerbaidjan, putând fi pe deplin adaptat pentru a răspunde cererii viitoare de transport de gaze din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu către pieţele europene.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat, în iunie, că, până la sfârşitul anului 2012, va fi începută construcţia gazoductului South Stream, care ar urma să devină operaţional până în 2015.

South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia către Europa Centrală şi de Sud. Rusia vrea să-şi diversifice rutele de transport, pentru a reduce dependenţa de ţări de tranzit precum Ucraina.

Gazoductul va ajunge din Rusia în Bulgaria, prin Marea Neagră. Din Bulgaria, o conductă va merge spre Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria şi nordul Italiei, iar alta prin Grecia în sudul Italiei.

În decembrie 2011, Turcia şi-a dat acordul ca South Stream să treacă prin apele sale teritoriale din Marea Neagră.

South Stream este considerat un rival al Nabucco.

Recent, Kommersant scria că România ar putea înlocui Bulgaria în South Stream, dacă Moscova şi Sofia nu ajung la un acord privind taxele de transport.

Pe de altă parte, preşedintele suspendat a menţionat Bucureştiul este parte a politicii energetice a UE, mai ales că Rusia continuă să vândă României gaze prin intermediari, deşi o conductă a Gazprom trece pe teritoriul său.

”Atunci când am primit de la autorităţile ruseşti solicitarea să se facă primele prospecţiuni în zona economică a României, răspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decât parte a politicii energetice europene, atâta timp cât Federaţia Rusă şi acum ne vinde gaze prin intermediari şi nu în mod direct. În condiţiile în care avem o conductă a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a mai spus că România îşi menţine opţiunea ”de a fi partener al Gazprom” şi a reamintit că autorităţile de la Bucureşti au oferit concernului rus posibilitatea să facă depozite de gaze pe teritoriul României în foste saline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor