Azerbaidjanul înclină spre Nabucco West

(photos.com)
Odată cu apropierea termenului limită în luarea unei decizii investiţionale definitive în ceea ce priveşte al doilea stadiu al proiectului pentru exploatarea zăcământului Shah-Deniz, se restrânge şi cercul proiectelor privind livrarea gazului caspic în Europa. Recent, consorţiul pentru exploatarea zăcământului Shah-Deniz a declarat că, în opinia sa, Nabucco West este un proiect prioritar pentru livrarea de gaz în direcţia Europei Centrale şi de Sud-Est, notează, marţi, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În favoarea acestui traseu s-a pronunţat inclusiv ministrul industriei şi energeticii al Azerbaidjanului, Natig Aliev. Acesta a declarat că Nabucco West are un mare potenţial şi o mare capacitate, fiind cel mai sigur mijloc de exportare a gazului azer. Aliev a subliniat, de asemenea, că proiectul a fost sprijinit mereu de Uniunea Europeană (UE).

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, declaraţiile lui Aliev sugerează că Nabucco West a primit sprijinul guvernului azer. După cum precizează directorul Centrului pentru studii petroliere al Azerbaidjanului, Ilham Şaban, ministrul energeticii reprezintă ţara pe scena internaţională şi se află la bazele proiectului TANAP (gazoductul TransAnatolia).

'În acest context, pot fi trase anumite concluzii: Baku îi dă comunităţii internaţionale semnalul că înclină să aleagă Nabucco West', subliniază Şaban. 'Zilele acestea, reprezentanţii respectivului proiect au anunţat că vor purta negocieri pentru aderarea la TANAP. Acest lucru vorbeşte despre sincronizarea traseului pentru transportarea de gaz azer spre Europa'. După cum precizează analistul azer, TANAP constituie, de fapt, peste jumătate din gazoductul Nabucco West şi tocmai din acest motiv UE a sprijinit decizia Turciei şi Azerbaidjanului.

Decizia Baku şi Ankarei de a-şi construi propriul gazoduct până la graniţa Turciei cu Europa a uşurat mult obiectivul acţionarilor Nabucco West, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Nu întâmplător, secretarul de presă al consorţiului Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Christian Dolezal, a recunoscut că acordul între Turcia şi Azerbaidjan privind TANAP a devenit o surpriză pentru acţionarii Nabucco. De asemenea, el a subliniat că există o bună premiză pentru realizarea celor două proiecte, TANAP şi Nabucco West.

'Suntem interesaţi în negocieri pentru unirea celor două proiecte. Sperăm că aceste discuţii vor începe în următoarele luni', a spus Dolezal, subliniind că Nabucco este 'un proiect economic, pentru că în caz contrar investitorii nu ar investi în el'. 'Noi suntem oameni de afaceri şi nu facem politică. Însă, dacă se ţine cont de faptul că în acest proiect sunt angrenate mai multe ţări, în mod clar pentru realizarea lui este nevoie de un anumit sprijin politic. Desigur, noţiunile de energetică şi politică energetică nu pot fi separate, iar pentru proiect este foarte important sprijinul politic. Din punctul de vedere al investiţiilor pentru următorii 10-15 ani, trebuie să vedem foarte clar situaţia, iar pentru aceasta este nevoie de stabilitate politică', a declarat Dolezal.

Potrivit secretarul de presă al consorţiului Nabucco Gas Pipeline Ineternational GmbH, Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (CFI) continuă să evalueze acest proiect, în scopul oferirii unui potenţial pachet de finanţare în valoare de 4 miliarde de euro, din care 2 miliarde vor fi acordate de BEI, 1,2 miliarde de BERD şi circa 800 de milioane de CFI. Se aşteaptă ca 30 la sută din costurile totale ale proiectului vor fi finanţate de acţionari, restul de 70% - de creditori.

Proiectul Nabuco West este o variantă scurtă a proiectului iniţial Nabucco, precizează cotidianul rus. Acesta presupune construcţia a 1.300 de km de gazoduct (Bulgaria-412 km, România - 469 km, Ungaria - 384 km, Austria - 47 km) pentru transportarea de gaz din Azerbaidjan, care va fi obţinut în cadrul celui de-al doilea stadiu de prelucrare a zăcământului de gaz 'Shah Deniz'.

În prezent, acţionari ai proiectului Nabucco sunt compania austriacă OMV, cea ungară FGSZ, bulgară Bulgargaz, română Transgaz, turcă Botas şi germană RWE. Unul dintre noii potenţiali investitori ai proiectului Nabucco West este compania germană Bayerngas.