Traian Băsescu, despre servicii, legile Big Brother şi secretizarea fostul ofiţer SIE, Victor Ponta

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară, la postul B1 Tv, că este necesar un control mai eficient al serviciilor secrete, fapt pe care l-a constatat în ultimele sale şase luni de mandat. În acest sens, fostul şef de stat a dat câteva exemple concrete, între acestea fiind menţionată şi atitudinea lui Teodor Meleşcanu, care a strâns semnături pentru a candida la prezidenţiale şi a ajutat la secretizarea faptului că Victor Ponta a fost ofiţer SIE.

Traian Băsescu aminteşte că, în contextul alegerilor prezidenţiale, i-a chemat pe şefii serviciilor secrete la el şi le-a cerut să nu se implice în campanie, însă Teodor Meleşcanu s-a apucat "să strângă semnături". O altă problema observată de fostul preşedinte a fost aceea că serviciile secrete i-au pus pe parlamentari să facă pachetul de legi Big Brother printr-o modalitate care să nu implice necesitatea obţinerii de aviz din patea CSAT.

"Peste noapte s-a umflat capul unor parlamentari să facă legi. Prin acest tertip legal, serviciile au evitat să ajungă în CSAT şi cu legea cartelelor pre-pay şi stocarea datelor. Nu mi-a plăcut deloc. E clar că instituţiile şi-au căutat soluţiile viitorului. Astfel de legi nu ar fi trecut niciodată prin CSAT fără control judecătoresc. Cele două legi nu au fost făcute fără ca serviciile să ştie", a evidenţiat Traian Băsescu, citat de hotnews.ro.

Fostul şef de stat susţine că a observat necesitatea de a controla serviciile în ultimele şase luni de mandat, cu aceste legi Big Brother, "cu Meleşcanu, care a strâns semnături, a scos o hotărâre de Guvern cu Ponta în 2013 fără a trece prin CSAT şi au creat condiţii ca dl Ponta a fost ofiţer acoperit SIE şi a devenit secret de stat. Ponta a fost secretizat de Meleşcanu".

"Serviciile sunt nişte structuri care trebuie să fie nişte instrumente, nu făcători de opinie. De ce am ajuns să idealizăm serviciile? Imediat ce spui ceva de un serviciu apare un cor, trădare, acum când în Ucraina e război. Democraţia care nu critică serviciile de forţă ale statului e lipsită de vigoare. Este în firea serviciilor când nu sunt controlate să-şi extindă capacitatea de control", a subliniat fostul preşedinte.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pepagina noastră de Facebook.