Traian Băsescu, către Parlamentul European: „Daţi perspectivă europeană R.Moldova, altfel va rămâne în continuare în zona gri”

Actualul guvern doreşte apropierea R. Moldova de UE, restabilirea încrederii în instituţiile statului, doreşte investigarea furtului miliardului, dar şi o presă independentă. De aceea trebuie ajutată prin deblocarea urgentă a asistenţei macrofinanciare, afirmă Siegfried Mureşan.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

În Parlamentul European a avut loc, marţi seară o rundă de dezbateri privind situaţia politică actuală din Republica Moldova. Astfel, europarlamentari şi-au exprimat opinia că ţara ar fi ieşit din situaţia critică în care era acum un an.

Eurodeputatul român, Siegfried Mureşan a menţionat în discursul său că R. Moldova are în prezent cel mai reformist şi proeuropean guvern din ultimii 30 de ani.

„Actualul guvern doreşte apropierea R. Moldova de UE, restabilirea încrederii în instituţiile statului, inclusiv în justiţie, doreşte justiţie, dreptate, stat de drept, combaterea fraudei şi investigarea fraudei de un miliard de euro din sistemul bancar, mass media independentă şi puternică. Este un Guvern care merită ajutorul nostru”, a adăugat europarlamentarul precizând că UE poate ajuta R. Moldova deblocând cât de curând asistenţa macrofinanciară de 100 milioane de euro.

„Ne bucurăm că R. Moldova are acum guvern hotărât să lupte cu corupţia şi să reformeze ţara. Vreau să vă reamintesc care era situaţia acum un an, când am avut o dezbatere de urgenţă în Parlament, situaţia atunci era critică.

Alegerile primarului au fost anulate la Chişinău, printr-o decizie dubioasă a instnţei. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistenţa macrofinanciară, pentru că R. Moldova nu-şi îndeplinea propriile angajamente”, a notat Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

La rândul său, Traian Băsescu a cerut oficialilor europeni să „dea perspectivă europeană” R. Moldova, pentru a scoate ţara din impas. „Problema R. Moldova este că nu ştie care îi este viitorul, UE refuză să-i dea perspectiva intrării în Uniunea Europeană, mai devreme sau mai târziu, atunci când va fi pregătită.”

„R. Moldova este o ţară care se află în zona gri şi niciun politician moldovean nu poate spune românilor din R. Moldova, (doamna Mogherini, R. Moldova e locuită de români). Nici un politician nu poate spune care e viitorul acestei ţări, aflată între Ucraina, Transnistria controlată de Moscova şi frontieră UE.

Concluzie, daţi perspectivă europeană R.Moldova, altfel va rămâne aşa cum este o lungă perioadă de timp”, a ţinut să atenţioneze eurodeputatul Traian Băsescu care a mai scris pe pagina sa de Facebook că Unirea cu România nu este treaba Uniunii Europene, ci a României.

Situaţia despre Republica Moldova prezentată de către Federica Mogherini a stârnit interes, 19 parlamentari luând cuvântul în dezbateri, printre care Rareş Bogdan şi Ramona Strugariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe