Tomac: PMP a depus la Parlament un proiect de lege privind votul prin corespondenţă

Conferinţă de presă susţinută de deputaţii Mişcarea Populară, Valerian Vreme, Clement Negruţ, Eugen Tomac şi Mihaela Stoica (Epoch Times România)
Epoch Times România
23.09.2013

Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară au depus, luni, la Parlament un proiect de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul în străinătate, a anunţat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Deputatul PMP a precizat într-o conferinţă de presă că este obligaţia statului român să creeze toate premisele ca cei peste 3,5 milioane de cetăţeni români care locuiesc în străinătate să aibă asigurat dreptul la vot garantat de Constituţie. Proiectul de lege propus urmăreşte ca cetăţenii români să poată participa activ la procesul democratic din România participând la vot la alegerile europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale.

Eugen Tomac a menţionat că în Uniunea Europeană există mai multe state care aplică cu succes acest model, dând exemplul Germaniei, care a reuşit să aibă o participare mare la vot duminică tocmai datorită acestui mecanism atât de eficient de exercitare a votului prin corespondenţă.

Liderul PMP a arătat: “În Italia există peste un milion de cetăţeni români, iar în Spania cca. 900 mii şi nu avem logistic posibilitatea de a deschide suficiente secţii de votare oricâtă bunăvoinţă ar avea statul român. La ultimele alegeri prezidenţiale din 2009 în Italia am avut 38 secţii de votare iar în spania 46, dar au fost insuficiente pentru cele aproape 2 mil de locuitori”.

Eugen Tomac a explicat că Ministerul Afacerilor Externe va întocmi un Registru al alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Cetăţenii români care doresc să participe la vot se vor înscrie în acest registru cu 60 de zile înainte de scrutinul electoral. Registrul va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă după ce lista va fi centralizată şi va fi transmisă la Ministerul de Interne şi Biroul Electoral Central. Procesul va fi cât se poate de sigur pentru că cei care vor dori să voteze prin corespondenţă vor primi un atestat de alegător comandat de MAE la Imprimeria Naţională, iar acest atestat va avea elemente de siguranţă. Împreună cu acest atestat, alegătorii vor primi şi câte un buletin de vot cu un autocolant cu însemne de siguranţă, care va fi lipit pe candidatul pe care îl votează.

Deputatul PMP a subliniat: ”Credem că trebuie să depăşim această perioadă de incertitudine şi să privim cu încredere către cetăţenii României care contribuie prin bani câştigaţi cu mare efort. Politicienii care s-au exprimat împotriva votului prin corespondenţă sunt fricoşi pentru că nu vor să comunice cu toţi cetăţenii şi mesaje de genul dacă nu munceşti în România nu ai dreptul să decizi sunt false, pentru ca inclusiv soţiile liderilor USL lucrează la Bruxelles."

Iniţiativa legislativă este semnată de deputaţii Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica şi Clement Negruţ.

Liderul PMP a anunţat, totodată că a depus la birourile permanente reunite ale parlamentului o solicitare semnată de Eugen Tomac şi încă 3 deputaţi independenţi prin care solicită ca Parlamentul României să adopte o Declaraţie politică pentru susţinerea R.Moldova în procesul de asociere la Uniunea Europeană şi de condamnare a tuturor acţiunilor de boicotare a acestui proces de către Federaţia Rusă.

Liderul PMP a arătat că Republica Moldova a reuşit o performanţă extraordinară în ultimii 3 ani în cadrul Parteneriatului Estic şi a îndeplinit aproape toate angajamentele asumate în relaţia cu Bruxelles pentru a începe negocierile de asociere la Uniunea Europeană. În perioada 28-29 noiembrie va avea loc summitul Parteneriatulului Estic la Vilnius unde mai multe state din estul Europei, inclusiv R.Moldova urmează să parafeze asocierea la Uniunea Europeană, Acordul de liber schimb şi Aprofundat cu Uniunea Europeană, pe care domnul preşedinte Traian Băsescu l-a susţinut intens în ultimii ani.

Tomac subliniază: “Suntem surpinşi de atitudinea pe care o manifestă Federaţia Rusă, care are relaţii destul de puternice cu Uniunea Euorpeană. Pe 2 septembrie a.c., vicepremierul Dimtri Rogozin, reprezentant special pentru conflictul trasnistrean al preşedintelui Federaţiei Ruse a declarat că dacă guvernul proeuropean de la Chişinău crede că poate fără să se consulte cu cei din Transnistria să decidă asocierea cu Uniunea Europeană şi să rupă relaţiile istorice cu Rusia - unde au piaţa pentru produsele moldoveneşti dar şi pentru forţa de muncă - va greşi enorm. Ieri serviciul sanitar al Federaţiei Ruse a anunţat că boicotul în ce priveşte embargoul pe vinurile din Moldova este pe perioadă nelimitată. R.Moldova se află în prezent în faţa unei presiuni mari din partea Federaţiei Ruse.”

Eugen Tomac a arătat că şi Parlamentul European a reacţionat la presiunile Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova adoptând o rezoluţie prin care afirma că “UE trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să se implice pentru a apăra acele ţări din Parteneriatul Estic care au fost expuse presiunilor deschise, alarmante şi crescânde ale Rusiei, menite să le descurajeze de la asocierea cu UE”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor