Toamna aduce scumpiri în lanţ

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
31.08.2012

Cea mai mare bancă din România avertizează că inflaţia va depăşi 4%, iar recolta slabă din agricultură va reduce la jumătate creşterea economică. Astfel, conform previziunilor, care sunt destul de sumbre, până la sfârşitul anului în curs vor avea loc scumpiri în lanţ la toate produsele.

Totodată experţii mai spun că seceta care a afectat grav România, cea mai severă din ultimii cinci ani, va duce la o creştere explozivă a preţurilor, relevă Realitatea TV.

"Estimăm faptul că agricultura va avea o contribuţie negativă la creşterea economică din acest an, iar noua noastră estimare de creştere economică este de 0,7% (...) Estimăm că preţurile administrate ar putea fi majorate în continuare, iar aici vorbim despre preţul administrat al energiei ceea ce va pune presiuni inflaţioniste în creştere în următoarele luni", a precizat Eugen Şinca, analist bancar.

Totodată, specialiştii mai spun că producţia agricolă slabă nu este singurul duşman al preţurilor, întrucât începând din septembrie gazele se scumpesc cu 5% pentru toţi consumatorii.

Din această cauză, efectele vor fi simţite în facturi mai mari, dar şi în preţul produselor la raft.

Previziunile nu sunt prea optimiste nici în ceea ce priveşte dobânzile bancare sau cursul de schimb valutar.

Specialiştii spun că moneda naţională îşi va continua tendinţa de depreciere dacă nu vor mai mulţi intra bani în economie.

Astfel, din toamnă, se aşteaptă ca moneda europeană să urce din nou peste nivelul de 4,55 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor