Toader pregăteşte un nou proiect de lege: Statul să dea sume „rezonabile” deţinuţilor încarceraţi în condiţii precare

Parte dintre infractorii care şi-au ispăşit pedeapsa în condiţii precare pot spera în viitor la ceva bani din partea statului român, în baza unui proiect de lege pregătit de Ministerul lui Tudorel Toader.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că se lucrează la un act normativ privind acordarea de compensaţii financiare pentru deţinuţii care au fost încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. De aceste plăţi compensatorii ar urma însă să beneficieze doar acei deţinuţi care s-au adresat CEDO în termenul legal, iar cuantumul acestor sume va fi stabilit în funcţie de practica din alte ţări europene, relatează Digi24.ro.

„Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar. Deci va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorepunzătoare, care este impactul financiar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state care au avut problemă similară şi am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”, a afirmat, joi, Tudorel Toader, la finalul prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la care a participat.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că, în prezent, neavând date exacte, nu poate avansa o sumă care ar urma să fie acordată drept despăgubire deţinuţilor încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. Acesta a precizat însă că zilele trecute a primite de la grefa CEDO o infogramă în care se specifică „posibile soluţii” şi că a solicitat elaborarea unui act normativ pe acest subiect.

Întrebat dacă vor primi despăgubiri doar acei deţinuţi care s-au adresat deja CEDO, Tudorel Toader a răspuns că „nu poţi să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea”.

„Dacă unii au stat deţinuţi în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care te poţi plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti. Deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO”, a susţinut ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne