Toader, contestat chiar din sistem: Raportul lui de activitate, un autodenunţ pentru incompetenţă! Demiterea!

Tudorel Toader a obţinut zero rezultate în modernizarea penitenciarelor, siguranţa acestora şi a comunităţii fiind în scădere. În plus, politica de resurse umane a ajuns sub semnul politizării şi vasalizării, pe scurt, sistemul penitenciar este subminat de ministru, susţin sindicaliştii, care cer demiterea lui Tudorel Toader.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Sindicaliştii din penitenciare, mai exact reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), lansează un atac dur la adresa lui Tudorel Toader, după ce acesta şi-a prezentat bilanţul la 2 ani de activitate. Potrivit acestora, Toader este un ministru de nota 2 şi trebuie demis pentru subminarea sistemului penitenciar.

Ce-i reproşează angajaţii din penitenciare ministrului?

În primul rând, "rezultate zero în modernizarea penitenciarelor"

"În mandatul Tudorel Toader la Justiţie cele 22 de lucrări “în execuţie”, dintr-o listă de 136 de pretinse investiţii în penitenciare (vezi Anexa la Raport), sunt 12 în realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu şi Berceni n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce priveşte finanţarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. După 2 ani", scriu reprezentanţii FSANP.

Siguranţa penitenciarelor şi a comunităţii în scădere

Sindicaliştii susţin că "în mandatul Tudorel Toader la Justiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare. A crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544). S-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

Între timp, peste 15.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime şi vor produce alte prejudicii.

Politica de resurse umane, sub semnul politizării şi vasalizării

"În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deşi au fost anunţate mai multe astfel de proceduri care s-au desfăşurat parţial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar şi peste limita legală de 1 an şi aplică o politică de vasalizare şi politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani.

Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiţiei, fiind cu aproape 8.000 de angajaţi mai puţini faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale", susţine FSANP.

Sistemul penitenciar, subminat în mandatul Tudorel Toader

Sindicaliştii afirmă că: "Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială (pag. 53) care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii şi proceduri. Rezultate zero. Nici măcar un deţinut n-a fost inclus în programe de reintegrare socială finanţate şi implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei.

Secţiunea care se referă la investiţii din Raportul de activitate prezentat de către ministrul Toader oferă imaginea dezolantă a unor promisiuni neonorate aflate într-o veşnică stare de proiect (pag. 55). Rezultate zero. Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader şi ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta.

Tudorel Toader încearcă să-şi asume merite care nu-i aparţin

O altă acuzaţie care i se aduce lui Tudorel Toader este că acesta "se laudă, în schimb, cu o serie de rezultate obţinute în urma protestelor sindicatelor şi prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme. Creşterea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcţii cu 1000 de posturi şi plata orelor suplimentare începând cu aprilie 2018 sunt rezultatul acţiunilor sindicale, iar ministrul nu a susţinut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică."

"În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă", concluzionează sindicaliştii.